Mýtné v Chorvatsku na dálnicích zdraží

3. 6. 2012 – 18:43 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Mýtné v Chorvatsku na dálnicích zdraží
Stejné sumy si turisté musí připravit i na zpáteční cestu. Žádná zvýhodněná sazba pro ně neexistuje. FOTO:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Chorvatsko zvedá mýtné na svých dálnicích. Od 11. června zaplatí řidiči za jejich použití o 15 procent více než loni.

Zvýšení mýtného je plošné a platí pro všechny dálnice v Chorvatsku. Jednosměrná jízda na turisticky nejfrekventovanější dálnici ze Záhřebu do Splitu bude pro osobní auto bez přívěsu po zdražení stát 181 kun (zhruba 620 korun), na úseku Záhřeb - Rijeka pak 69 kun.

Stejné sumy si turisté musí připravit i na zpáteční cestu. Žádná zvýhodněná sazba pro ně neexistuje. Ta platí pouze pro uživatele elektronického mýtného ENC a je přibližně o čtvrtinu nižší než zvýšené ceny. Za zařízení pro elektronické mýtné ale řidič zaplatí jednorázově 125 kun a k tomu si musí koupit jízdu po dálnicích za nejméně 500 kun. Tím získá kromě snížené sazby také "dárek" v podobě bezplatné jízdy po dálnici v hodnotě 50 kun. Bez ohledu na tyto bonusy se ale elektronické mýtné vyplatí jen místním řidičům nebo turistům, kteří budou jezdit do Chorvatska na dovolenou autem opakovaně během jedné sezóny. Předem "zakoupené" kilometry si totiž musí "projezdit" nejpozději do 12 měsíců od zaplacení.

Poplatky za užití dálnice se v Chorvatsku dají platit hotově v kunách i eurech, nebo kartou.

 

-Tána Vocu | med

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články