Na daních stát letos vybere o 12 až 15 miliard méně než počítala vláda

11. 9. 2011 – 20:23 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Na daních stát letos vybere o 12 až 15 miliard méně než počítala vláda
Kalousek: I v případě pomalejšího růstu ekonomiky se budeme snažit udržet deficit nízko | zdroj: NašePeníze.cz

I ve chvíli, kdy neporoste česká ekonomika předpokládanou rychlostí, bude se vláda snažit udržet schodek státního rozpočtu na schválených hodnotách. Na rok 2012 se již přepočítal výběr z daní, snížil se o čtyři miliardy korun, řekl v nedělním pořadu Partie ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Ministr Kalousek snížil výhled příjmů na rok 2012 oproti dubnovému předpokladu v materiálu, který předložil na vládu, o čtyři miliardy korun.

V dubnu se totiž předpokládalo, že HDP ve druhém čtvrtletí poroste meziročně tempem 2,4 procenta meziročně. "Nyní předpokládáme méně na základě dat, která máme na začátku září," řekl v pořadu TV Prima Kalousek. "Na začátku října budeme mít přesnější představu," dodal.

Kvůli pomalejšímu nárůstu letos může klesnout výběr na daních o 12 až 15 miliard. Ministr nepředpokládá, že by letos mělo dojít k dalším škrtům. "Úspory, které se podařilo udělat na jiných položkách, zejména na dluhové službě, díky odpovědné finanční politice vlády, tohle mohou vykompenzovat," vysvětlil.

Ministr tak chce za každou cenu dodržet v příštím roce schodek o hodnotě maximálně 105 miliard korun, podle výpočtů 3,5 procenta HDP. "Toto je vládní fiskální strategie, kterou považujeme za správnou," podotknul.

Vláda podle něj bude muset flexibilně reagovat na možné změny ve vývoji ekonomiky. A to nikoliv reformami, protože ty mají podle ministra dopad do ekonomiky přibližně čtyři roky po uvedení do praxe.

Ale ani v případě výpadku příjmů z daní nechce Kalousek zvýšit míru přerozdělování nad 35 procent.

 

-Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články