Na důchod si máme spořit deset procent mzdy, radí odborníci

19. 8. 2011 – 15:18 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Na důchod si máme spořit deset procent mzdy, radí odborníci
Lidé si na penzi ukládají pouze 1,8 procenta průměrné mzdy, podle odborníků je to málo, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Češi si za první pololetí roku 2011 ukládali na penzijní připojištění v průměru 428 korun, tedy pouze 1,8 procenta z průměrné měsíční mzdy, což podle odborníků nestačí pro vytvoření dostatečné finanční rezervy na stáří. V pátek na to upozornila Asociace penzijních fondů ČR.

Podíl úložky na penzijní připojištění se vzhledem k průměrnému platu neustále snižuje. Češi si při průměrné hrubé měsíční mzdě ve výši 23 144 korun ukládají na penzi pouze 428 korun, což představuje podíl 1,8 procenta. Přitom v roce 2000, kdy byla průměrná měsíční úložka na nejnižší úrovni, činil podíl příspěvku na penzijní připojištění vůči hrubé mzdě 2,5 procenta.

Spočítejte si:

- Starobní důchod od státu,

- Kolik si naspoříte na stáří: Penzijní připojištění

"Výše účastnických příspěvků je nízká. Úložky se pohybují na nízké úrovni vůči průměrné hrubé mzdě, a proto takto nízké spoření nemůže nabídnout výrazné vyrovnání poklesu příjmu při odchodu do důchodu," varovala ředitelka Asociace penzijních fondů ČR Eva Vítková.

"Obecně platí, že by si lidé měli spořit pět až deset procent mzdy, a to po celou dobu produktivního věku. Díky tomu zabrání propadu životní úrovně po odchodu do penze. Česká republika však patří k zemím, kde si lidé spoří na důchod nejnižší částkou," doplnil Kamil Durčák, produktový manažer Rentia, divize AWD ČR.

<%Anketa209%>

Úkolem nového chystaného zákona o doplňkovém penzijním spoření je lépe motivovat obyvatele k vyššímu spoření na penzi. Návrh proto počítá například se zvýšením minimální úložky pro získání státního příspěvku, a to ze 100 korun na 300 korun. "Účastníci penzijního připojištění obvykle optimalizují výši měsíčního příspěvku podle schématu přiznávaného státního příspěvku. Nový koncept doplňkového penzijního spoření se státním příspěvkem zajistí vyšší atraktivitu dlouhodobého spoření a pozitivně ovlivní i průměrnou výši úložky," podotknul předseda představenstva Allianz penzijního fondu Petr Poncar.

V rámci plánovaných změn by mělo dojít ke zvýšení maximální výše státního příspěvku ze současných 150 korun na 230 korun. Účastníci penzijního připojištění by tak mohli získat od státu až 2 760 korun ročně. Pro dosažení na maximální státní podpory bude nutná měsíční úložka v minimální výši 1 000 korun. Návrh zákona o doplňkovém penzijním spoření i nadále obsahuje daňová zvýhodnění. Daňová podpora se však bude vztahovat na měsíční vklady účastníka v rozmezí 1 000 až 1 500 korun, oproti současným 500 až 1 000 korun.

"Cílem plánovaných změn je posílit roli penzijního připojištění v systému tvorby celkových úspor pro období stáří. Po reformě doplňkového penzijního spoření by penzijní připojištění mělo tvořit základní kámen dobrovolného třetího pilíře. Připojištění bude samozřejmě i nadále podporováno státem, a to v podobě státního příspěvku a daňových motivačních prvků," informovala Veronika Lukášová z ministerstva financí.

-Filip Sušanka | MED

Kam dál?

- Penzijní fondy klientům nevynáší... nemohou

- Kolik si potřebujete naspořit do důchodu?

- Kolik si spořit na důchod? Šetří půlka lidí, ale málo

- Spoření na důchod si většina Čechů podle průzkumu nemůže dovolit

- Analytik: Stát tu není od toho, aby lidem vyplácel velký důchod

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články