Na kolik vyjde "vybavit" školáka? Téměř 17 tisíc korun

21. 8. 2013 – 0:01 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Na kolik vyjde "vybavit" školáka? Téměř 17 tisíc korun
Svého potomka zapojte do plánování výdajů. Dejte mu určitý obnos a dovolte mu, aby si za ně vybral vybavení do školy. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Dovolené pomalu končí a začátek školního roku buší na dveře. Řada rodičů se už dopředu hroutí z toho, jak je budou první dny školní docházky ratolestí finančně ruinovat. Po zaplacení dovolené, prázdninových táborů a obměně šatníku se musejí vyrovnat ještě s jednorázově vyššími výdaji za nákup školních pomůcek. Poradíme vám, jak si vše před koncem prázdnin správně naplánovat a vyhnout se zbytečným nákupům.

Naplánujte výdaje na nový školní rok

Se svým školákem zkuste s předstihem dát dohromady, jaké pomůcky a psací potřeby mu zůstaly z loňského roku a co bude potřeba dokoupit. K tomu připočítejte platby za družinu, jídelnu, příspěvky do rodičovského sdružení a odpolední kroužky. To vše vás totiž bude stát nemalou sumu. Pro lepší přehled jsme připravili krátký výčet výdajů, které vás pravděpodobně v letošním školním roce neminou.

 

Náklady na začátku školního roku

Průměrná částka v Kč

SRPŠ, příspěvky na výbavu třídy, materiály do výuky

500

Učebnice, písanky, sešity, desky na písmenka a číslice, papírové hodiny

500

Výbava školáka: aktovka, penál, psací potřeby

1 700

Zdravotní přezůvky do školy

500

Výbava na výtvarnou výchovu včetně kufříku

400

Výbava na tělocvik: cvičební úbor, boty do tělocvičny, boty na ven

1 000

Náklady v průběhu školního roku

 

Kulturní akce: divadlo, kino, muzeum, exkurze

300

Výlety: škola v přírodě (6 dní v ČR)

2000

Družina

150/měsíc

Obědy, svačiny

800/měsíc

Kroužky

1 000 – 3 000

Náklady celkem

16 450

zdroj: ČSOB

Svého potomka zapojte do plánování výdajů. Dejte mu určitý obnos a dovolte mu, aby si za ně vybral vybavení do školy. Díky tomu zjistí, že výdaje se musí plánovat, protože ani maličkosti jako propisky a tužky nejsou zadarmo.

Účet pro školáka

Pokud se dítě intenzívně věnuje sportu a často jezdí mimo domov se svým týmem, nebo dostává pravidelně kapesné, založte dítěti vlastní účet.  Výhodou je, že potomek může starší deseti let může dostat i svou vlastní platební kartu, kterou je možné pojistit proti krádeži a výběr se může nastavit na pouhých 200 korun týdně. Díky přístupu k účtu prostřednictvím internetového bankovnictví tak budete mít neustálý přehled o platbách dítěte.

Kapesné

S nástupem školních povinností byste měli se svým potomkem probrat také kapesné. To  by mělo dítě dostávat pravidelně, nikoliv v závislosti  na tom, že máte drobné, nebo dítě po vás chce peníze. Jedině tak se z kapesného může zároveň stát výchovný prostředek. „S pravidelným příjmem se i malý školák může učit finanční zodpovědnosti. Pro začátek stačí třeba jen deset korun týdně. Děti totiž postupně přijdou i na to, že je výhodné si nějakou částku schovat na později,“ uvedl Jan Doubek z ERA spořitelny.

Z průzkumu vyplývá, že děti na prvním stupni dostávají nejčastěji sto až čtyři sta korun měsíčně, středoškoláci asi pět set korun. Starší školáci si mohou z kapesného hradit i volání nebo obědy. Tomu musíte zároveň přizpůsobit i jeho výši. Zároveň si však musíte být jisti, že váš potomek má již dostatečnou míru zodpovědnosti.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články