Na program Zelená úsporám půjde až 28 miliard

20. 2. 2013 – 16:52 | Ekologie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Na program Zelená úsporám půjde až 28 miliard
Novinkou proti tomu původnímu programu Zelená úsporám rovněž bude, že se budou podávat žádosti pouze elektronicky. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministři ve středu schválili věcný záměr programu Nová zelená úsporám na roky 2013 až 2020. Ten počítá s rozdělením alespoň 28 miliard korun, které by měl stát získat v příštích letech z aukcí emisních povolenek.

Ministerstvo životního prostředí podle šéfa rezortu Tomáše Chalupy chce vládě předložit už finální dokument nového programu na přelomu března a dubna letošního roku. "Program na rozdíl od toho původního, počítá s tím, že nebude jedna kontinuální výzva, ale individuální výzvy každý rok, vždycky na typy příjemců, tedy soukromé domy obytné, soukromé domy rodinné, panelová zástavba, vytápění nebo veřejné budovy," řekl ministr. Parametry první výzvy by měly být známy už v dubnu. Pro letošní rok ministerstvo předběžně počítá s částkou 1,4 miliardy korun pro veřejné budovy a rodinné domy.

Samotné žádosti začne rezort přijímat od srpna. Do programu budou přijaty všechny realizace od začátku letošního roku.

Počítá se přitom se čtyřmi okruhy podpor, a to na snižování energetické náročnosti stávajících budov jak veřejného, tak soukromého sektoru, výstavba nových budov nízkého energetického standardu, podporu výměn zdrojů vytápění v domech za příznivější životnímu prostředí a podporu zpracovávání dokumentací.

Stát si od programu slibuje, že bude působit prorůstově a rychle rozhýbe zejména odvětví stavebnictví, ale i návaznou výrobu, dopravu a některé služby. Těžit by z něj podle vlády měly zejména malé a střední podniky. Do roku 2020 by také měl pomoci ke vzniku více než 75 tisíc pracovních míst. "Jedna koruna přinese 2,84 koruny z hlediska dodatečného HDP," uvedl dříve premiér Petr Nečas (ODS).

Sedmdesát procent peněz programu by přitom mělo jít na soukromé objekty a 30 procent na objekty veřejných služeb. Důvodem je to, že souběžně fungují v operačním programu životní prostředí programy na podporu energetických úspor v budovách určené na veřejné budovy. "Tím pádem se ten poměr vyrovná na rovnocennou pozici, nebo spíš pozici ve prospěch veřejných budov," dodal ministr.

Oproti předchozímu programu však bude mít program odlišná pravidla. Výpočet podpory u soukromých budov totiž bude odvislý od podílu energetické úspory.

Například při snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 40 procent tak vznikne nárok na podporu 25 procent z nákladů. U snížení potřeby alespoň o 50 procent to bude 35 procent z nákladů a u snížení alespoň o 60 procent bude podpora představovat plnou polovinu nákladů.

U veřejných budov pak bude míra přímé podpory až 90 procent z celkových způsobilých výdajů.

Žádost se zašle elektronicky

Novinkou proti tomu původnímu programu Zelená úsporám rovněž bude, že se budou podávat žádosti pouze elektronicky. Pro ty z žadatelů, kteří nebudou schopni žádost zpracovat do elektronické podoby, budou fungovat kontaktní centra ministerstva životního prostředí.

"Žádosti budou pouze elektronicky, aby od počátku byly zaneseny v systému a od začátku bylo zřejmé, kolikáté jsou v pořadí, nakolik byla daná alokace vyčerpána, aby se neopakovala situace z první Zelené úsporám, kdy jsme nevěděli, kolik máme žádostí, kolik žádají peněz a kolik je deficit," vysvětlil ministr.

Podle ministra Chalupy není slibovaných 28 miliard prozatím v ohrožení, ani kvůli snižujícím se cenám emisních povolenek. "V tuto chvíli víme, že ten trh není zrovna v nejlepší kondici, nicméně my se snažíme najít další alternativní zdroje tak, abychom ty prognózy byly schopni zajistit," dodal ministr.

Miroslav Kyncl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články