Na provoz státu budeme letos vydělávat déle

20. 5. 2012 – 20:52 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Na provoz státu budeme letos vydělávat déle
Důvodem je především zvýšení dolní sazby DPH, které zvýšilo daňovou kvótu z 34,7 na 35,1 procenta HDP, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Český daňový poplatník letos přestane pracovat pouze na odvod daní státu v úterý 19. června, zatímco loni začala hypoteticky veškerá mzda plynout na konto českého občana o čtyři dny dříve, tedy už 15. června. Vyplývá to z výpočtu dne daňové svobody analytiky Patria Finance.

Analytický tým Patria Finance pro účely propočtu používá vlastní metodiku.

"Podle námi používané metodiky, která k výpočtu dne daňové svobody používá poměr celkové daňové zátěže a čistého národního důchodu, vychází v letošním roce datum dne daňové svobody na 19. června, tedy o čtyři dny později než loni. Důvodem je především zvýšení dolní sazby DPH, které zvýšilo daňovou kvótu z 34,7 na 35,1 procenta HDP," uvedl David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance.

"V námi používaném přístupu den daňové svobody rozděluje rok na dvě součásti v poměru odpovídajícím podílu celkových daňových příjmů a čistého národního důchodu," vysvětlil Marek s tím, že hrubý domácí produkt, jenž občas bývá při podobných výpočtech používán, je pouze hrubou aproximací příjmů.

"Při výrobě hrubého domácího produktu dochází k opotřebení výrobních zařízení. Spotřeba fixního kapitálu dosahuje v ČR zhruba 17 procent HDP. Obnově výrobních kapacit tedy musíme věnovat zhruba šestinu HDP, kterou tudíž nemůžeme počítat do příjmů. Odečtením spotřeby fixního kapitálu od HDP dostaneme čistý domácí produkt," doplnil k metodice hlavní ekonom Patria Finance.

Ale ani toto podle Marka nelze považovat za vhodnou aproximaci příjmu domácích firem a domácností. "Část zisku z výroby a prodeje náleží zahraničním investorům, a právě v posledních letech roste repatriace (i reinvestice) zisků na významu. Zohledněním bilance výnosů se dostáváme k čistému národnímu důchodu. A ten už můžeme rozdělit na daně a čistý disponibilní důchod," doplnil.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články