Nadáváme na exekutory. Je jim však co závidět?

17. 6. 2013 – 22:40 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nadáváme na exekutory. Je jim však co závidět?
Exekutoři nemají dobrou pověst, ale jejich služby si někteří i chválí a považují je za potřebné. Foto:Český domov | zdroj: NašePeníze.cz

Pozice vykonavatele exekučního řízení není zrovna vysněnou prací malých ani velkých. Každý z nich se totiž někdy setkal se sprostými nadávkami a 98 procent z nich muselo čelit i fyzickému napadení. Údaje vyplývají z průzkumu Exekutorského úřadu Přerov.

Exekutoři nebo vykonavatelé mobiliárních exekucí nejsou vůbec oblíbení. Je to samozřejmé, a když se to řekne hodně zjednodušeně, tak v podstatě berou lidem věci. Ale že je zatím nějaký dluh, nesplacené pohledávky nebo velké finanční problémy už často vidět není. Vykonavatelé jsou tedy vnímáni jako vetřelci a zlí lidé. Pochopitelně tomu tak není, ale právě takový přístup k nim mají mnozí dlužníci. Proto se snaží svůj majetek bránit. A často také se zbraní v ruce nebo za asistence čtyřnohého zabijáka. Nejčastěji se vykonavatelé exekucí stkali se strkáním, útoky pěstmi, s útoky psa a s vyhrožováním nějakou zbraní.

Ne jeden vykonavatel po takovém útoku skončil v péči lékařů. Podle Tomáše Vrány z Exekutorského úřadu Přerov smutnou statistiku uzavírá několik případů, kdy musel být vykonavatel hospitalizován. Nejdelší pobyt v nemocnici činil tři měsíce.

To je možná jeden z důvodů, proč takové povolání většinou nedělají ženy. „Mezi vykonavateli našeho úřadu byste ženy hledala marně. I když jim to zákon umožňuje, nesetkáváme se u ženského pohlaví se zájmem o tuto profesi. Nemohu hodnotit celý exekutorský stav, ale není mi znám úřad, kde by žena zastávala tuto pozici,“ uvedl David Tala z Exekutorského úřadu Přerov.

Dlužník si nepomůže

Vyhrožování nebo fyzické napadení nenechávají vykonavatelé bez povšimnutí. „V žádném případě protizákonné jednání dlužníků nepřehlížíme, ať už se jedná o fyzický útok na terénní zaměstnance nebo podezření ze spáchání některého z výše zmíněných trestných činů, vždy upozorňujeme orgány činné v trestním řízení. S dotyčnými osobami je pak následně vedeno trestní řízení,“ doplňuje na závěr Vrána.

Vykonavatelé během mobiliárních exekucí taky přicházejí na jinou trestnou činnost. Například na pěstírnu konopí nebo týrání dětí.
Když si pronajímatel neví rady

Exekutoři nemají dobrou pověst, ale jejich služby si někteří i chválí a považují je za potřebné. „Pronajímám byt v Jižních Čechách a měl jsem opravdu problémové nájemníky. Neplatili nájem a nechtěli se za žádnou cenu vystěhovat. Z této situace mi pomohl až exekutor, respektive vykonavatel exekučního řízení. Sám bych nevěděl jak agresivní nájemníky, kteří mi způsobili plno problémů, z bytu dostat,“ vypráví pětatřicetiletý Petr.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články