Nadávat můžeme, česká ekonomika však dlouhodobě roste

3. 3. 2014 – 0:05 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nadávat můžeme, česká ekonomika však dlouhodobě roste
Inflace je velmi problematická ekonomická veličina. Pokud je inflace nízká nebo dokonce záporná (deflace), tak brzdí ekonomický růst. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podle údajů ČNB bude rok 2013 ještě ve znamení poklesu HDP. Nicméně rok 2014 by již měl být růstový a rok 2015 dokonce ještě více růstový. Optimistické odhady ČNB dokonce odhadují za rok 2015 růst ve výši až 6%.

To by byl velmi dobrý výsledek, který by měl velký vliv na ochotu domácností pracovat se svými finančními rezervami jinak než dnes. Rozhodně by to znamenalo odklon od bezpečných bankovních vkladů.

I přes mnohé negativní komentář v ČR za posledních 20 let velice narostl. V naší zemi se generuje téměř čtyřikrát více zboží a služeb než před dvaceti roky.

TIP: Česká ekonomika letos poroste, říká bankovní asociace

To vůbec není špatný výsledek transformace české ekonomiky. Vše je spočítáno ve stálých cenách, takže inflace s tímto tvrzením nic nemění. Z grafu je také patrné, jak malý vliv měla „nejhlubší finanční krize od světové války“ na skutečnou ekonomiku.

Vývoj HDP

Vývoj inflace

Inflace je velmi problematická ekonomická veličina. Pokud je inflace nízká nebo dokonce záporná (deflace), tak brzdí ekonomický růst. Pokud je příliš vysoká, tak znemožňuje ekonomický růst. Inflace je nyní ve světě většinou velmi nízká. Je to však vyjímečná situace. Historicky byly míry inflace velmi vysoké a i do budoucna inflace bude hrozit.

Za posledních 10 let nemáme s inflací v ČR žádný problém. Předchozí dekáda byla mnohem problematičtější.

TIP: Hrozí deflace? Aneb když inflace klesá, není to vždy dobré!

Úspory v bankách? Spíš prodělek

Inflace je někdy definována jako ta nejspravedlivější daň. Znehodnotí totiž peněžní úspory všem stějnou měrou. V ČR je extrémně  velké množství úspor domácností uloženo na bankovních vkladech, které by vysoká inflace vysála jako pijavice. I když jsou míry inflace v  ČR nízké, úroky v bankách jsou ještě nižší. Ztráty domácností v důsledku inflace jsou odhadovány na cca 150 000 000 000 ročně.

Za 20 let nezbyde z milionu v bance ani polovina

Inflace vám znehodnotí úspry

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články