Nečas: Flákači nemohou počítat s pomocí státu. Budou změny

3. 12. 2011 – 20:01 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nečas: Flákači nemohou počítat s pomocí státu. Budou změny
Mezi nepřizpůsobivými nejsou jen Romové, práci odmítají i ostatní nezaměstnaní, Foto:ODS | zdroj: NašePeníze.cz

O řešení situace sociálně vyloučených lokalit a lidí, kteří jsou odkázáni na sociální dávky jedná v Ústí nad Labem ideová konference ODS. Předseda strany premiér Petr Nečas v úvodním projevu řekl, že nejde jen o problém Šluknovska nebo Ústeckého kraje, ale celé republiky.

„Chceme zavést adresný systém sociálních dávek, vázaných na účel jejich poskytnutí. S pomocí státu nemohou počítat flákači, kteří se jen staví do role potřebných,“ uvedl Nečas. Dodal, že vláda již připravila řadu opatření k řešení situace. Od počátku příštího roku k nim bude patřit sociální karta, s kterou budou platit své nákupy lidé podezřelí ze zneužívání dávek. „S kartou zaplatí jen za potraviny, léky, hygienické potřeby a oblečení, ale nedostanou za ni alkohol nebo cigarety. Lidé pobírající dávky budou mít také povinnost po dvou měsících se zapojit do veřejné služby a výplata dávek bude také provázána s řádnou docházkou dětí do školy. Rodiče musí případné omluvy doplnit potvrzením od lékaře. Připravujeme i další kroky, jako je vznik registru přestupků,“ vyjmenoval Nečas.

V diskusi vystoupil s obsáhlým rozborem situace v regionu poslanec a krajský radní Jiří Šulc, který na příkladu Litvínova vysvětlil možnosti řešení. Připomněl, že mezi nepřizpůsobivými nejsou jen Romové, práci odmítají i ostatní nezaměstnaní a naopak: „Romové, neboli Cikáni nejsou nepřizpůsobiví, oni se velmi dobře přizpůsobili podmínkám, které jsme v sociální oblasti vytvořili a umějí je využívat,“ zdůraznil Šulc.

Takzvaný legislativní balíček Ústeckého kraje kritizoval poslanec a předseda strany v regionu Jan Kubata: „Balíček přichází s některými návrhy, které jsou již v legislativním procesu, nebo je připravuje vláda. Bohužel obsahuje i některé legislativní chyby. Navíc vládní zákony, které jsou shodné s balíčkem sociálně demokratičtí poslanci ve Sněmovně napadli a byli proti nim. Těším se, až paní hejtmanka přijede do sněmovny balíček prosazovat a bude o něm přesvědčovat poslance své vlastní sociální demokracie,“ poznamenal Kubata.

 

-Karel Rouc | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články