Nečas: Soudci nesmí být platoví nadlidé

10. 9. 2010 – 18:45 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nečas: Soudci nesmí být platoví nadlidé
Páteční rozhodnutí Ústavního soudu si však v příštím roce vyžádá ze státní kasy miliardu korun, Foto:ODS | zdroj: NašePeníze.cz

Verdikt Ústavního soudu (ÚS), který zrušil snížení platu soudců pro letošní rok, premiér Petr Nečas (ODS) respektuje, napsal v pátek Nečas v tiskovém prohlášení.

Podle ministerského předsedy se však příští rok sníží platy v celém státním sektoru, včetně soudců.

 

TIP: Platy státních zaměstnanců klesnou o desetinu, bonusy se ale zvednou

 

Páteční rozhodnutí Ústavního soudu, který na základě stížnosti soudců Městského soudu v Brně zrušil nařízení o snížení platů soudců o čtyři procenta, si však v příštím roce vyžádá ze státní kasy miliardu korun. Upozornil na to ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Ústavní soud na to sice pravomoci má a my jeho rozhodnutí musíme respektovat. Pro mě to ale znamená, že budu muset v příštím roce hledat pro platy soudců další miliardu korun," řekl Kalousek.

Podle ministra je nezbytné, aby bylo odměňování soudců legislativně pozměněno. "Je třeba oddělit systém odměňování ministrů, poslanců a senátorů, kteří prokazují vůli uskromnit se ve svých platech, od systému odměňování soudců, kteří odmítají být zdrženliví," řekl Kalousek.

"Představa, že soudci jsou jediní v této zemi, kterých se snižování platů netýká, že jsou to jacísi platoví nadlidé, tak taková představa je intelektuálně bizarní," prohlásil Nečas.

 

Může vás zajímat:

- Průměrná mzda podle čtenářů NašePeníze.cz zde.

- Kde porostou letos platy? V bankovnictví, prodeji a ... ?

- Průměrná mzda rostla ve státní správě dvakrát rychleji

 

Nečas upozornil na snížení platů v celém státním sektoru příští rok, které se bude týkat celé veřejné správy, ústavních činitelů a všech státních institucí. "Není možné, aby se z toho jedna skupina vymykala pod záminkou, že snížením platů by byla ohrožena soudcovská nezávislost. Nevím, čím by byla ohrožena," tvrdí premiér.

Nečas uvedl, že bude nutné do budoucna připravit zvláštní zákon upravující platy soudců, která je vyjme ze zákona o platech veřejných činitelů.

Ústavní soud v pátek přijal stížnost soudců Městského soudu v Brně, kteří si stěžovali na krácení platů o čtyři procenta, ke kterému letos sáhla v balíčku úsporných opatření k zmírnění hospodářské krize vláda.

Napadené ustanovení zákona, znějící "Od 1. ledna do 31. prosince 2010 činí plat poslance, představitele, soudce a poslance Evropského parlamentu 96 % platu", jako neústavní s platností od 30. září zrušil.

S rozhodnutím ústavního soudu nesouhlasí ani další politci.

"Dlouhodobě tento přístup Ústavního soudu neschvaluji," řekl Mediafaxu senátor Jiří Oberfalzer z ODS. "Je to nestydaté, celá společnost musí šetřit. Skutečnost, že o snížení platů soudců rozhodoval Ústavní soud, považuji za konflikt zájmů," dodal.

S rozhodnutím Ústavního soudu není spokojený ani ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John. "Smutné je, že ve chvíli, kdy má český stát dluh bilion dvě stě miliard korun, to některé skupiny obyvatel nechtějí pochopit a podílet se na smazání tohoto dluhu," řekl Mediafaxu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip rozhodnutí Ústavního soudu očekával, ale prý s ním nesouhlasí. "Další vyčleňování soudcovského stavu od zbytku společnosti poškodí nejen soudce, ale i celou Českou republiku," myslí si Filip. Dodal, že snížení platu soudců o čtyři procenta by bylo zcela adekvátní.

Ani ministr pro místní rozvoj a zároveň ekonomický expert VV Kamil Jankovský s rozhodnutím Ústavního soudu nesouhlasí, ale potvrdil, že ho bude vláda respektovat. "Pan ministr Kalousek má pravdu, rozhodnutí soudu zatíží státní rozpočet."

"Chybné není rozhodnutí Ústavního soudu, ale celá politika Nečasovy vlády," tvrdí stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. Varoval, že společnost bude cítit jako nespravedlivé, že se snižují platy ve veřejném sektoru o deset procent, jen soudcům zůstanou stejné. "Vláda měla platy ve veřejném sektoru zmrazit, šetřit se musí. Ale tato politika je chybná," dodal Mládek.

-Petra Kotvová, Pavlína Heřmánková, Karolina Brožová, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články