Nechcete jíst hnusy? Aplikace v mobilu vám poradí co nekupovat

8. 1. 2014 – 14:05 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nechcete jíst hnusy? Aplikace v mobilu vám poradí co nekupovat
Na webu jsou vzorky potravin řazeny do tří kategorií podle míry závažnosti nevyhovění legislativním požadavkům – nejakostní, falšované a nebezpečné. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Web Potraviny na pranýři byl spuštěn 10. července 2012. Účelem webu je informování spotřebitelů o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách zjištěných v rámci úředních kontrol prováděných SZPI. Cílem je zlepšit situaci spotřebitele jako koncového článku na trhu s potravinami. Nyní si můžete přes mobilní aplikaci ověřit, zda nemáte v nákupním košíku falšovanou, nebo nebezpečnou potravinu.

Na webu jsou vzorky potravin řazeny do tří kategorií podle míry závažnosti nevyhovění legislativním požadavkům – nejakostní, falšované a nebezpečné. Při spuštění se na první stránce objeví logo Potraviny na pranýři a dlaždicový seznam nevyhovujících potravin. U každé nevyhovující potraviny je symbol jablka v barevném poli – žlutá barva značí zařazení mezi nejakostní výrobky, oranžová mezi falšované a červená mezi nebezpečné. Dále pak název výrobku, zařazení do skupiny a podskupiny potravin, místo kontroly (kde byla kontrola provedena), země původu výrobku se symbolem vlaječky příslušné země a fotografie výrobku.

Při kliknutí na výrobek se rozbalí další informace: v jakém parametru výrobek nevyhověl legislativním požadavkům s vysvětlující poznámkou pro spotřebitele, šarže, datum minimální trvanlivosti nebo datum spotřeby, informace o kontrolované osobě, výrobci/dovozci/distributorovi – pokud jsou známi, země původu, země výroby a jsou zde zobrazeny fotografie výrobku.

Aplikace Potraviny na pranýři pro mobilní telefony

Pro ty z Vás, kteří využíváte tablet či „chytrý“ mobilní telefon jsme připravili aplikaci Potraviny na pranýři.

Co všechno aplikace umí?

  • Podle GPS lokalizace vyhledá, zda ve Vašem okolí byly zjištěny nevyhovující potraviny, a zobrazí jejich seznam. Samozřejmostí je i odkaz u každé nevyhovující potraviny na její záznam na webu Potraviny na pranýři, který je přizpůsobený pro mobilní telefony.

  • Zobrazí nejnovější nevyhovující potraviny zveřejněné na webu Potraviny na pranýři.

  • Zobrazí Vám nejnovější Tematické kontroly, v rámci kterých spotřebitele informujeme o kontrolních akcích zaměřených na konkrétní problematiku a všech výrobků odebraných během kontrolní akce - nově tedy zde naleznete kromě nevyhovujících výrobků i výrobky vyhovující (vztaženo vždy na konkrétní šarži).

  • Lze s ní podat podnět ke kontrole. Zjistili jste, že se někde prodávají „závadné“ potraviny nebo nedostatky při prodeji potravin? Vyfoťte nám je, napište nám, co bylo podle Vás špatně a pomocí aplikace nám svá zjištění odešlete.

  • Zobrazí aktuality a tiskové zprávy, které na webových stránkách www.szpi.gov.cz Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejňuje.

  • Obsahuje kontaktní informace jednotlivých inspektorátů SZPI.

 Verzi pro Android ke stažení zdarma naleznete zde:

  android-google-play.png

Verzi pro Windows Phone ke stažení zdarma naleznete zde:

  windows-store.png
Verzi pro iOS ke stažení zdarma naleznete zde:

ios-app-store.png

Sdílejte informace o podvádění zákazníků i vy

Podání podnětu

Pokud spotřebitel nalezne v tržní síti nevyhovující výrobek, může o této skutečnosti informovat příslušné orgány tzv. podat podnět ke kontrole. Aby příslušné dozorové orgány byly schopné provést kontrolu na základě podaných informací, musí tyto informace obsahovat následující: název výrobku, kde a kdy byl výrobek zakoupen a číslo šarže nebo datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti. Jakékoliv další informace o výrobku mohou přispět k lepší identifikovatelnosti tohoto výrobku.

Podat podnět ke kontrole nevyhovujícího výrobku můžete zde.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články