Nejabsurdnější nominované poplatky klienty

23. 11. 2009 – 20:20 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nejabsurdnější nominované poplatky klienty
Foto: BankovniPoplatky.com | zdroj: NašePeníze.cz

Server www.bankovnipoplatky.com vyhlásil 5. ročník ankety „o nejabsurdnější bankovní poplatek“. Pro 5. ročník ankety jsme nezařadili vítěze předchozích čtyř ročníků, aby měly šanci vyhrát i jiné absurdní poplatky (poplatek za příchozí platbu, poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky, poplatek za vedení běžného účtu a poplatek za nadměrný vklad).


Do aktuálního ročníku jsou nominovány poplatky, které loni skončily na druhém až desátém místě. Další poplatky mohou navrhovat návštěvníci webu od 1. do 30. listopadu. Dosavadní zajímavé a nevšední návrhy.

- Fincentrum Banka roku 2009: Bankou roku je Česká spořitelna
- Nejabsurdnější poplatky nominované klienty - pokračování

Poplatek za změnu nebo zrušení již zadaného příkazu, Pavel Jan
KB vybírá za opravu data na hromadném příkazu k úhradě 60 Kč za každou položku (ačkoli datum je zapsáno jen jednou pro všechny položky). Tato legrace s chybně zadaným datem mne stála 480 Kč. A kdybych chtěl příkaz celý zrušit, stálo by to pro jistotu stejně.

Hypotéka, Stařík Karel
Dostanete hypotéku a oni po určitém čase přijdou zkontrolovat, co se prostavělo. Poté vám povolí čerpat další část hypotéky. Pokud se jim zdá, že se prostavělo málo, tak vám zastaví nebo omezí příděl peněz. Otevřou to po další kontrole, ale musíte zaplatit 3000 Kč. Teprve poté vám uvolní další část peněz. Nazývat to zlodějnou je asi slabé. To posouzení totiž záleží na jediném člověku. O korupci ani nemluvím. To se zde přímo nabízí.

Poplatek za předčasné splacení hypotéky, Tomáš
Největší nesmysl - splatím bance peníze dříve, minimalizuje se riziko a za to mě penalizuje? A nestydí se vyjádřit tento poplatek ve výši 10% z poskytnutého úvěru.

Poplatek za vystavení šeku a za výběr prostřednictvím šeku, Věra Koubová
To, co jsem četla z minulého ročníku, je u některých položek pochopitelné, jsem totiž účetní, což v dnešní elektronické době ale funguje automaticky bez lidského zásahu. Jenže co mě naprosto šokuje, tedy kromě dalších nesmyslných poplatků je to, že si nechám vystavit šekovou knížku (šeky), za každý z nich zaplatím poplatek a když s ním vybírám z vlastního účtu já osobně (namísto pokladní stvrzenky), tak to mám opět zpoplatněno řádem desítek Kč. Za jednu věc dva poplatky. Když tímto šekem platím třetí osobě a ona si ho nechá zpoplatnit, opět mám poplatky v řádech desítek Kč. Dle mého názoru přeci šek supluje pokladní stvrzenku k mému vlastnímu účtu, a když už, tak poplatek má být jen jeden. Nemluvě však o tom, že s poplatky při výběru a vkladu také nesouhlasím. Jde přeci o to, jak se dostat ke svým vlastním penězům, které mají na mém účtu, za jehož vedení mají peníze.

Poplatek za lepší úroky, Zdeněk
Raiffeisen stavební spořitelna a možná ještě jiná stavební spořitelna má stále velmi pochybný poplatek (ročně 90 Kč) – „Správa finančních prostředků v souvislosti s úrokovým zvýhodněním“. Komentář: vklady jsou běžně úročeny; před lety RSTS zavedla úrok až 3%, ale takový úrok se později zřejmě jevil příliš vysoký. Smlouvy o spoření s tímto úrokem jsou však stále platné, tak banka již před lety zavedla sankci v podobě výše uvedeného poplatku, čímž si vybírá část úroku zpět.

Poplatek z poplatku za splátku úvěru, Pavla Frydrychová
U KB jsme si vzali úvěr na koupi družstevního bytu. Ten byl následně převeden do osobního vlastnictví, takže z předhypotečního úvěru se stal hypoteční úvěr. Na výpise nás docela překvapil následující měsíc „poplatek z poplatku“.

Poplatek za účetní položku, Eva Mádrová
Jedná se o absurditu aplikovanou např. Českou spořitelnou. Umíte si představit, že by takto inkasovaly ve výpisech všechny smluvní společnosti, např. telefonní operátoři, pojišťovny, energetické společnosti apod.? Novinkou na poli poplatků např. u ČS je, že pojištění úvěru splácíte samostatně, takže si účtují za splátku 2 účetní položky (jedna za splátku jistiny s úroky a druhá za pojištění).

Poplatek za nadlimitní výběr, Ludmila
S úžasem jsem zjistila, že výběr z bankomatu do výše týdenního limitu (3000 Kč) je za 5 Kč, výběr nadlimitu jde pouze u přepážky (v Poštovní spořitelně nebo na poště) a je za 25 Kč. Takže kromě nadměrného vkladu tu máme i nadměrný výběr. Nechápu proč. Jsou to pořád moje peníze a pokud tam peníze jsou.

Poplatek za vrácení přeplatku úvěrové smlouvy, Petr Vičar
Essox mi po více než roce vrátil přeplatek 700 Kč. Za to si srazil poplatek 100 Kč, aktivoval mi účet jen k tomuto účelu a za jeho výpis mi naúčtoval dalších 45 Kč.

Poplatek za výměnu drobných, Dagmar Dosedělová
Nominovala bych poplatek za výměnu drobných mincí. Dcera si chtěla vyměnit drobné s pokladničky, kde měla naspořeno cca 2000 Kč. V bance po ní chtěli 100 Kč. Za co? Podotýkám, že mince byly vytříděné a nasáčkované.

Přesunutí termínu platby, Nika
V Santanderu jsme dostali úvěr, a aniž by se nás ptali, kdy chceme termín splatnosti, dali tam 8. v měsíci. Když jsem je požádala písemně o přesunutí platby na 15. v měsíci (po výplatě), písemně mi odpověděli, že tento administrativní úkon stojí 800 Kč a poslali s tím i fakturu na zaplacení s tím, že po připsání částky na účet se termín přesune. Nebylo administrativně složitější poslat dopis, vystavit fakturu a poté dobropis, protože částku jsme samozřejmě neuhradili, než změna termínu v systému?

Poplatek za variabilní symbol, Dráček
Při vkladu na účet a uvedením variabilního symbolu u KB se platí 70 Kč. Pokud uvedeme VS za jméno vkladatele neplatí se nic. Zajímavé.

Úrok z poplatku, Simona
Manžel má kreditní kartu od Raiffeisenbank, kterou si pouze aktivoval, ale zatím si z ní nic nevybral. K 15.10. mu naúčtovali měsíční poplatek ve výši 35 Kč a 27.10. pak i úrok ve výši 0,55 Kč. Podotýkám, že kartu nepoužil a nevybral z ní ani korunu, takže mu naúčtovali úrok z částky, kterou mu strhli jako měsíční poplatek. Tak tomu říkám síla.

Poplatek za neuskutečněnou platbu, Fanda
Úplně na hlavu postavený mi přijde, když musím zaplatit poplatek za neuskutečněnou platbu. Měl jsem nízko nastavený limit na inkaso. Nájem mi zvedli a já zapomněl limit zvýšit. Za to, že banka ty peníze nemohla poslat si strhla peníze a pak samozřejmě ještě za příkaz, který jsem následně podal.

Poplatek za storno, Honza
Nominuji „poplatek za storno“. Zadal jsem v internetovém bankovnictví (Servis 24) omylem 2x stejný jednorázový příkaz. Jeden jsem tedy potřeboval stornovat - ČS si za to vezme 75 Kč! V začátcích této služby tam měli volbu storno, klient ji sám provedl a zdarma. Proč uměle vytvářejí nutnost ručního provedení storna (na jejich call centru), když tam stačí přidat jedno tlačítko. Aby vydělávali.

Poplatek za elektronický klíč ke spořícímu účtu, Petra Svobodová
Po zřízení spořícího účtu mi banka začala strhávat měsíčně poplatek ve výši 89 Kč za osobní elektronický klíč, a to přestože mi tento poplatek účtuje už na běžném účtu. K přihlášení na oba účty si přitom vystačím jen s tím jedním klíčem.

Zvolte další nejabsurdnější bankovní poplatek

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články