Nejčastějším svatebním darem jsou peníze, předmanželská smlouva není v módě

24. 10. 2008 – 13:34 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nejčastějším svatebním darem jsou peníze, předmanželská smlouva není v módě
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Nejčastějším svatebním darem napříč zeměmi i národy jsou peníze. Zatímco v některých zemích se jedná o zcela běžný svatební dar, jinde se dávají pouze na žádost snoubenců. Novomanželé jimi obvykle hradí svatební cesty či vybavení domácnosti. Druhým nejčastějším typem svatebního daru, případně věna, které si nevěsty do manželství přináší, jsou domácí spotřebiče a jiné domácí vybavení.

Věno se dává už jen v ekonomicky méně vyspělých zemích. Vyplynulo to z průzkumu GE Money, který se uskutečnil v 16 zemích světa. „V jedenácti zemích světa jsou peníze obvyklým svatebním darem. V Albánii se dokonce k tomuto zvyku váže vtip – dostat pozvánku na svatbu je stejné jako dostat pokutu, obojí musíte zaplatit. Na druhou stranu ve Švédsku, Británii, nebo Indii svatebčané většinou svými dárky pomáhají novomanželům vybavit domácnost,“ komentovala výsledky průzkumu Markéta Dvořáčková, tisková mluvčí GE Money a přidává zajímavost: „V Turecku dostávají novomanželé jako dárek zlato – většinou zlaté mince, ale někdy také řetízky či jiné zlaté šperky“. Průzkum ukázal, že zatímco například v Malajsii jsou peníze dárkem, který ke svatbě neodmyslitelně patří a dává se ve speciálním červeném balíčku, v jiných zemích o peníze snoubenci svatební hosty sami žádají. Například v Austrálii, Spojených státech nebo zemích západní Evropy (Francie, Německo) si novomanželé o peníze „řeknou“ spolu s pozváním na svatbu. V Belgii již dokonce mnozí snoubenci připisují na pozvánku číslo svého společného účtu. V západní Evropě a anglosaských zemích je také obvyklé, že si snoubenci předvyberou svatební dary a jejich seznam zpřístupní svatebním hostům. Seznamy dárků se buď umisťují na vybrané webové portály nebo přímo do obchodních domů, kde si snoubenci dárky vybrali. Tyto seznamy se začínají nově prosazovat například v Polsku nebo Koreji, ale v Rumunsku, Albánii či Chorvatsku by byly považované za něco nepřirozeného. Indičtí snoubenci sice nikde nevyvěšují oficiální seznam dárků, které by si přáli, ale jejich přátelé a rodina si od nich vždy dopředu neformálně zjistí, jaké dárky by rádi dostali. Podle průzkumu je také ve většině zemí světa neobvyklé, že by snoubenci sepisovali

předmanželské smlouvy

. V mnohých zemích, mezi které patří třeba Německo spolu s Chorvatskem, Indií, Polskem či Rumunskem, jsou předmanželské smlouvy dokonce vnímány jako něco neromantického, co by mělo být svatbě cizí. V anglosaských zemích, jsou předmanželské smlouvy běžnější mezi movitějšími snoubenci, kteří si chtějí upravit své majetkové poměry. Předmanželské smlouvy jsou ale obvyklé i ve Švédsku nebo Koreji. V Česku je čím dále běžnějším způsobem jak si řící o svatební dar právě takzvaná online svatební listina. Na ni si snoubenci napíší seznam darů, které by jim pomohly v budoucí společné domácnosti. Mezi dary obvykle patří elektronika, myčky, nábytek, ale také dovolená – svatební cesta. Pozvaní hosté, rodina i přátelé si tak mohou sami vybrat co novomanželům koupí dle svých možností, nebo se jednoduše spojí ve více lidech. Aby se předešlo opakovaným darům, jednoduše se ve svatební listině zaškrtne dar, který si svatebčan vybral. Ten bude na listině vidět, ale nebude aktivní a ostatní jej uvidí jako již zamluvený. Pár tipů na svatební listiny: Beremese.cz Svatební listina.cz (navázána na Datart).

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články