Nejlépe se podniká v Pardubicích, ukázal výzkum

25. 11. 2020 – 18:04 | Podnikání | red | Diskuze:

Nejlépe se podniká v Pardubicích, ukázal výzkum
Novým Městem pro byznys jsou Pardubice | zdroj: Profimedia

Nejlepším městem pro podnikání v Česku byly loni Pardubice. Na čele ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys 2019 vystřídaly Prostějov. Třetí místo obsadil Hradec Králové. 

Výzkum, který zpracovala agentura Datank, hodnotil všech 205 měst a obcí s rozšířenou působností v ČR. V předchozím ročníku se za vítězným Prostějovem umístil jako druhý Humpolec, následovaný Brnem. O výsledcích dnes v tiskové zprávě informovali pořadatelé výzkumu.

Pardubice podle autorů průzkumu excelovaly v podnikatelském prostředí i v přístupu veřejné správy, tedy v obou hlavních kategoriích. Město s vysokým podílem firem těží z výborné dopravní dostupnosti, výrazně se v něm rozvíjí bytová výstavba a má vysoký počet studentů a učňů v odborném vzdělávání.

"Adekvátně tomu věnuje radnice nadprůměrný podíl výdajů na rozvoj bydlení a bytové hospodářství, na vzdělávání, stejně jako na veřejnou dopravu," konstatovali hodnotitelé výzkumu. Pardubický magistrát podle nich nabízí vysoký rozsah úředních hodin a získal výborný výsledek v testu elektronické komunikace.

Pardubice každoročně investují do rozvoje infrastruktury v průmyslových zónách a v současnosti připravuje projekt výstavby centra technického a přírodovědného vzdělávání. Město se také podílí na financování provozu Pardubického podnikatelského inkubátoru, jehož cílem je podpora začínajících firem díky minimalizaci vstupních nákladů.

Dobrá dostupnost a nízká nezaměstnanost 

Stříbrný Prostějov těží především z vysokého podílu firem a díky přímému napojení na dálniční síť i z dobré dopravní dostupnosti. Průzkum ocenil také velmi nízkou nezaměstnanost ve městě a dobré hospodaření radnice, o kterém svědčí nízký podíl nákladů na dluhovou službu.

"Pyšnit se může také webovými stránkami, které jsou z pohledu podnikatele velmi kvalitní co do obsahu i přehlednosti informací," uvedli pořadatelé srovnání.

Kvalitní webovky a přístup magistrátu

Třetí skončil v aktuálním ročníku výzkumu Město pro byznys Hradec Králové. Podle hodnotitelů se může pochlubit vysokým podílem malých a středních firem, z pohledu podnikatelů má kvalitní webové stránky a dobře dopadl i v testu elektronické komunikace, která je ověřována fiktivními podnikatelskými dotazy.

Velmi dobrých výsledků Hradec dosáhl i v přístupu veřejné správy. "Magistrát rovněž vynakládá vysoký podíl finančních prostředků na oblast vzdělávání, kulturu a sport, což zvyšuje atraktivnost města," dodali pořadatelé výzkumu.

Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí s rozšířenou působností 12. rokem. Hodnocení je zaměřené na podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V letošním ročníku analytici zaměřili větší pozornost na kategorii přístup veřejné správy, kterou mohou radnice svými aktivitami přímo ovlivnit.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články