Nejlevnější hypotéky v Evropě mají Švýcaři

26. 2. 2014 – 21:16 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nejlevnější hypotéky v Evropě mají Švýcaři
Analýza Swiss Life: nejlevnější hypotéky v Evropě mají Švýcaři, v Polsku sazby nejrychleji klesají, v Česku silný podíl hypoték s plovoucí sazbou Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V Česku loni sazby hypoték klesly na historická minima, a banky od té doby shodně tvrdí, že už více zlevnit nemohou. V Evropě jsou však země, kde jsou hypoteční sazby ještě o polovinu nižší.

Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti Swiss Life, která zahrnuje hypoteční trh v deseti evropských zemích, kde tato skupina působí.

Vůbec nejlevnější hypotéky v Evropě, a to platí dlouhodobě, mohou využívat klienti švýcarských bank. Sazby tříletých hypoték je možné sjednat s úrokovou sazbou 1,2-1,4 % p.a., pětileté nepřesahují 2 % p.a. I hypotéky s 15 letou fixací lze získat s roční úrokovou sazbou pod 3 %.

Swiss Life vyplácí také penzi každému druhému Švýcarovi

„Na dlouhodobě nízké úrokové sazby má vliv několik faktorů, především velmi silná konkurence na trhu, ale také značná stabilita celého bankovního sektoru i švýcarské ekonomiky vůbec. Díky tomu si zdejší bankéři mohou dovolit nabízet tak dlouhé fixace s poměrně nízkou sazbou. V Česku by to bylo extrémní riziko, zdejší banky nikdy nebudou mít jistotu, že je nová vláda nepřekvapí speciální bankovní daní nebo jinou katastrofou,“ říká Tomáš Rampula, hlavní analytik společnosti Swiss Life Select.

Platí, že prakticky všechny země na západ od České republiky mají sazby nižší. Hypotéky s jednoletou nebo tříletou fixací jsou zde méně rozšířené než v České republice, klienti i banky dávají přednost stabilitě a dlouhodobějším dohodám, na pět nebo deset let. Příznivé úrokové sazby takovým ujednáním nahrávají. Německé banky nyní nabízejí hypotéky s pětiletou fixací s úrokovou sazbou 2-2,7 % p.a., francouzské jen nepatrně dráž (2,2-3,6 % p.a.).

„Česká republika je naopak specifická poměrně silným podílem hypoték s variabilní sazbou. Řada klientů sázela na to, že úrokové sazby budou klesat. Zatím tato sázka vychází a ještě nějakou dobu bude. Úspory se pohybují v řádu desítek tisíc,“ říká Jiří Sýkora, analytik Swiss Life Select.

Poplatky za zřízení, evidenci nebo správu úvěrového účtu jsou spíše na ústupu, v některých zemích jsou výslovně zakázané. Celkové náklady spojené s úvěrem jsou díky tomu rovněž o něco nižší. Nabízet výhodnější úrokové sazby výměnou za sjednání dalších produktů, nejčastěji běžných účtů, platebních karet nebo pojištění je na těchto trzích zcela běžné a klienty hojně využívané.

„V některých zemích otázku poplatků rozhodl trh, v Německu soudy, na Slovensku byly v loňském roce zakázány zákonem. Česká vláda podobný krok v loňském roce zvažovala, uvidíme, zda se k této možnosti nová koalice vrátí,“ říká Jiří Sýkora.

Mezi zeměmi střední a východní Evropy jsou na tom Češi dobře, úrokové sazby patří v rámci regionu k nejnižším. Hypoteční sazby na Slovensku jsou mírně vyšší, 2,9-3,9 % u tříletých fixací, 3,1-4,5 % u pětiletých fixací. V Polsku se sazby hypoték pohybují okolo 5 %.

Také na východě ale může Česká republika hledat inspiraci, zejména pokud jde o efektivní podporu úvěrů na bydlení pro mladé rodiny. Na Slovensku již několik let úspěšně funguje program, který snižuje úrokové sazby pro mladé zájemce o bydlení, sazby se v současnosti pohybují na velmi přijatelných hodnotách 1,4-2,6 % p.a.

Podobný program nyní chystá polská vláda. Jen v letošním roce na něj uvolní asi 3 miliardy korun, splátky hypoték by měl mladým rodinám snížit asi o 10 %. Developeři i banky si od tohoto kroku slibují oživení na trhu s bydlením. Za loňský rok polské banky prodaly hypotéky v objemu přibližně 35 miliard zlotých – to je asi 60 % ve srovnání s rekordním rokem 2008.

„V České republice již k oživení trhu díky nízkým sazbám došlo. Celý trh loni rostl o 26,3 % z hlediska počtu sjednaných hypoték a o 21,4 % z hlediska jejich objemu. Domácnosti mají nejvíce úvěrů na bydlení v historii, a to i ve srovnání s posledním předkrizovým rokem 2008,“ uzavírá Jiří Sýkora.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články