Nekupovat polské potraviny? Neposkytli seznam kde použili posypovou sůl!

13. 4. 2012 – 19:20 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nekupovat polské potraviny? Neposkytli seznam kde použili posypovou sůl!
Posypová sůl může minimálně způsobit zdravotní problémy, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Prokuratura v polské Poznani, která vyšetřuje aféru s technickou solí používanou v potravinářských firmách místo jedlé soli, v pátek oznámila, že seznam těchto podniků navzdory předchozím slibům české straně nepředá. Informuje o tom server wprost24.

České ministerstvo zemědělství ve čtvrtek uvedlo, že mu polská strana slíbila dodání seznamu firem, které v aféře s technickou solí považuje za problematické. Poznaňská prokuratura ale tvrdí, že v této fázi vyšetřování nikomu žádné materiály poskytovat nebude.

"Na okresní prokuraturu v Poznani se žádný představitel české strany ve věci předání jakýchkoli materiálů neobrátil," řekla mluvčí úřadu Magdalena Mazurová-Prusová. "Prokuratura v této etapě postupu (vyšetřování) materiály nikomu neposkytuje," dodala.

Polský rezort zemědělství navíc v pátek podle polských médií popřel, že by českému týmu, který pod vedením náměstka ministra Martina Hlaváčka ve Varšavě ve čtvrtek byl, nějaký slib o předání seznamu podezřelých firem dal.

"Rozhodnutí je čistě na prokuratuře," komentovalo to polské ministerstvo.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) bude podle mluvčího svého rezortu Jana Žáčka informovat o postoji Poláků premiéra Petra Nečase (ODS). Ten by pak měl situaci probrat s polským premiérem Donaldem Tuskem. "Kromě toho se chystám problematiku diskutovat také na nejbližším zasedání Rady ministrů Evropské unie," řekl již dříve Bendl.

Aféra se technickou solí v potravinách vypukla v únoru, kdy na ni upozornil pořad Uwaga (Pozor) polské stanice TVN. Pět lidí ze tří firem od roku 1999 levně nakupovalo technickou sůl určenou na posyp silnic a prodávala ji se zhruba trojnásobným ziskem jako sůl jedlou.

Polští hygienici na začátku března po prvních testech vzorků technické soli uvedli, že sůl sice není jedlá a v potravinářském průmyslu se používat nesmí, zdraví škodlivá ale není.

Polské úřady od té doby už stáhly z prodeje stovky tun potravin, které obsahovaly technickou sůl místo soli kuchyňské. Které firmy je ale vyráběly, dosud nezveřejnily.

-Ivan Orel | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články