Nekvalitní potraviny jsou častěji ze zahraničí. Máme jejich seznam

6. 1. 2012 – 20:24 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nekvalitní potraviny jsou častěji ze zahraničí. Máme jejich seznam
Mezi nekvalitní potraviny patří i výrobky velkých známých výrobců, Ilustrační foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se stále častěji setkává s případy, kdy není dodržena odpovídající kvalita potravin nabízených v tržní síti. I když v oblasti bezpečnosti potravin je situace v České republice a celé střední Evropě velmi dobrá, jakost podle kontrolních zjištění SZPI není na náležité úrovni. Některé výsledky kontrol zaměřených na kvalitu v právě uplynulém roce 2011 by se daly označit za alarmující.

V minulém roce se SZPI zaměřila na oblast potravin se zvýšenou intenzitou nejen v rámci běžných kontrol, ale i tematicky orientovanými mimořádnými kontrolními akcemi.

Z významných kontrolních zjištění lze zmínit například výrazně nižší podíl ovoce v džemech, než je deklarováno na obalu, stejně jako podíl masa v rybích výrobcích, dále přídavky vody ve víně v řádech desítek procent nebo falšování medů přidáváním nepovolených složek.

TIP: Ušetřit můžete vařením doma z čerstvých surovin

"V zjištěných případech porušení požadavků na jakost jsou ukládána opatření k nápravě a také pokuty ve správních řízeních. Na základě těchto poznatků a také podnětů od spotřebitelů i médií se bude SZPI i v tomto roce věnovat otázce jakosti potravinářského zboží se zvýšeným soustředěním a o výsledcích bude průběžně informovat." Uvádí SZPI.

Požadavky na jakost potravin jsou zakotveny v českých národních předpisech, výjimečně v předpisech evropských. Pro některé potraviny přímo stanoveny nejsou, inspekce ale při kontrolách ověřuje soulad informací o výrobku, uváděných na jeho obalu, s jeho skutečným obsahem. Tak může kontrolovat jakost i u těch výrobků, pro něž nejsou jakostní kritéria právním řádem výslovně požadována.

Kompletní seznam nekvalitních potravin dle SZPI najdete zde

Seznam nevyhovujících potravin si můžete stáhnout také ve formátu PDF.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články