Nemáte odpracovaná potřebná léta a chcete do důchodu?

16. 9. 2013 – 9:06 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nemáte odpracovaná potřebná léta a chcete do důchodu?
Člověk, který letos dosáhne důchodového věku a rozhodne se o penzi požádat, musí mít alespoň 29 let pojištění. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Máte důchodový věk, ale na úřadě vás čekala studená sprcha v podobě sdělení, že na penzi si musíte ještě několik let počkat? Důvod? Chybí roky na splnění potřebné doby pojištění. S tím se setkávají ženy, které doma pečovaly o děti, nebo lidé, kteří přišli na určitou dobu o zaměstnání.

Nárok na penzi vzniká totiž nejen dosažením požadovaného důchodového věku, ale také získáním potřebné doby pojištění. Ta se totiž z původních 25 let neustále prodlužuje, a to až do roku 2019, kdy se zastaví na finálních 35 letech.

Jste před důchodem a bez práce? Jděte do předdůchodu. Jaké jsou podmínky?

V praxi to znamená, že člověk, který letos dosáhne důchodového věku a rozhodne se o penzi požádat, musí mít alespoň 29 let pojištění.

Pokud nemá dostatečný počet let pojištění, má dvě možnosti, jak situaci řešit. Buď si chybějící dobu doplatí, nebo musí na penzi zapomenout a nadále pracovat až do získání potřebné doby.

Lidé by si měli pečlivě hlídat dobu pojištění a dát si pozor na několik faktorů. Měnilo se například započítávání doby studia do důchodového pojištění. Ti, kteří dokončili studium na střední, vyšší odborné škole nebo vysoké škole do 31. 12. 2009, mají štěstí. Tato doba v rozsahu prvních šesti let se jim bude započítávat takzvaně do důchodu. Studium po tomto datu, tedy po 31. 12. 2009, se už do penze počítat nebude.

Problémem je ovšem také ztráta zaměstnání. Po 31. prosinci 1995 se člověku, který ztratil zaměstnání, počítá do důchodu období, kdy pobírá podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci. Pokud už podporu nepobírá a je dlouhodobě nezaměstnaný, započítávají se mu maximálně tři roky. Jestliže je člověk mladší 55 let a je dlouhodobě nezaměstnaný, tedy nebere žádnou podporu, do důchodu se mu započítává jen jeden rok.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články