Němci vydělávají více, za energie však platí míň

7. 7. 2013 – 18:38 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Němci vydělávají více, za energie však platí míň
Česká republika stojí v tomto porovnání někde uprostřed. Energie nenakupujeme zdaleka tak výhodně jako německé nebo také rakouské domácnosti, ale ani u nás nevycházejí tak draho jako na Slovensku. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Máte někdy pocit, že je u nás draho až hanba? Podívali jsme se, jak jsou na tom sousední státy! Tak dobře jako v Německu se nemáme, ale nejhůř na tom také nejsme.

Plyn a elektřina. V dnešní době nezbytné komodity, bez kterých se neobejde žádná evropská domácnost, která nechce žít jako ve středověku. Vytápíme si domy na příjemných 23 °C, vaříme každý den teplá jídla, denně svítíme, sledujeme televizi, sprchujeme se teplou vodou. To vše dělají i lidé v sousedních státech - v Německu, Rakousku, Polsku a na Slovensku. Rozdíl je ale v tom, jak velkou část svého platu lidé v jednotlivých zemích musí za tento životní styl zaplatit.

Nejvýhodněji je v Německu, nejhůře na Slovensku

Nejvýhodněji elektřinu i plyn nakupují v Německu, kde za průměrnou roční spotřebu plynu (27 MWh) zaplatí pouhých 46 % a u elektřiny (ročně 3,5 MWh) dokonce pouze 26 % jednoho průměrného měsíčního platu.

V porovnání se Slovenskem, které z porovnání vyšlo nejhůře, je to velký rozdíl. Při stejné spotřebě totiž zaplatí slovenská rodina za plyn 180 % a za elektřinu 80 % průměrného měsíčního platu. Více jak dva a půl platu tedy Slováci odevzdají pouze na uhrazení nákladů na životně nezbytné energie.

Česká republika stojí v tomto porovnání někde uprostřed. Energie nenakupujeme zdaleka tak výhodně jako německé nebo také rakouské domácnosti, ale ani u nás nevycházejí tak draho jako na Slovensku.

Při průměrné roční spotřebě 27 KWh vyjde českou rodinu plyn na 157 % průměrného měsíčního platu, tedy zhruba na celý jeden a půl platu. Za elektřinu pak zaplatíme ročně 55 % z měsíční mzdy. Roční náklady na energie tedy takřka pokryjeme dvěma měsíčními výdělky. Nejblíže jsme svou situací Polsku, kde sice plyn vychází o něco levněji (roční spotřeba vyjde na 143 % měsíčního platu), ale elektřinu nakupují méně výhodně (za roční spotřeba zaplatí 60 % měsíčního platu).

Data pro průměrné ceny energií vycházejí z aktuálního průzkumu Europe’s Energy Portal (EEP), data pro průměrné platy vycházejí z údajů portálu Flek.cz. Průměrná roční spotřeba plynu je stanovena na 27 MWh, u elektřiny na 3,5 MWh. Hodnoty uváděné v eurech byly převedeny dle kurzu k 3. 7. 2012.

 

 

Ušetřete statistikám navzdory


Statistiky přinášejí pěkná čísla, ale jsou to vždy jen průměry. Pokud tedy chcete z průměru vybočit a neplatit za energii více než je nezbytně nutné, hledejte možné úspory. Tisíce se dají ušetřit pouhou výměnou současného dodavatele za levnějšího nebo snížením spotřeby například díky zateplení oken.

 

Změnu dodavatele neodkládejte. Změňte ho v létě a budete topit levně od prvních chladných dnů.

 

Ideální čas na změnu dodavatele plynu je právě teď v létě, protože další topnou sezónu zahájíte již slevnějším dodavatelem.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články