Německo ustupuje od jádra. Jak to ovlivní cenu elektřiny v Česku?

5. 4. 2011 – 20:45 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Německo ustupuje od jádra. Jak to ovlivní cenu elektřiny v Česku?
Rozhodnutí německé vlády odstavit na tři měsíce sedm jaderných elektráren zvýšilo ceny silové elektřiny na německém trhu o deset procent, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Německo se kvůli havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima rozhodlo na čas uzavřít sedm jaderných elektráren. Během března tam vzrostla cena elektřiny o 10 procent. Může odstavení jaderných reaktorů v Německu zdražit elektřinu i v Česku?

Zemětřesení v Japonsku zatřáslo i cenami elektřiny v Evropě. Především kvůli rozhodnutí německé vlády odstavit na tři měsíce sedm jaderných elektráren ceny silové elektřiny na německém trhu vzrostly o deset procent. Toto zdražení se téměř okamžitě přelilo i do krátkodobých kontraktů prodávaných na pražské energetické burze. Portál srovnejenergie.cz se proto zeptal tří obchodníků s elektřinou, které nabízejí domácnostem dodávky elektřiny, jak německé rozhodnutí zahýbe se koncovými cenami proudu.

Energie zdražují. Kdo vám nabízí nejlevnější elektřinu?

 

Kamil Ouška, předseda představenstva a generální ředitel Europe Easy Energy a.s.

Protože náš trh s elektřinou téměř kopíruje vývoj cen na německé energetické burze, lze očekávat, že cena elektřiny se bude zvyšovat. V současné době je v Německu nedostatek elektřiny a ta se musí dovážet především z Francie a Česka. Nedostatek této komodity pak zcela logicky vyvolá její vyšší cenu. Odstavení jaderných elektráren v Německu byl neuvážený a jen politický krok. Malá ukázka toho, že politici se nemají míchat do businessu.

Cenu elektřinu také určuje konkurenční prostředí. V České republice proti sobě soutěží několik společností, proto si troufám odhadnout, že ceny pro domácnosti či pro podniky to letos ani příští rok nezmění. Jestliže stoupne cena elektřiny na energetických burzách, její zvýšení bude na vrub obchodníků a ne spotřebitelů. Pomalu končí doba, kdy nás velké energetické společnosti předem a každoročně připravovaly na zvyšování cen.

Luděk Hora, předseda představenstva a ředitel ELIMON a.s.

Český trh s elektrickou energií je silně svázán s trhem německým. Jakýkoliv výkyv na tomto trhu (zejména v oblasti cenové úrovně elektrické energie) se s mírným zpožděním projeví na trhu českém. Prakticky okamžitě na změnu ceny v Německu reagovala pražská burza PEX. Časový dopad na koncové zákazníky, tj. firmy a domácnosti, by závisel na charakteru uzavřených smluv.

Společnost ELIMON a.s. má kontrakty ošetřeny v rámci dlouhodobých smluv a je tak v současné době schopna zajistit pro své zákazníky cenovou fixaci dodávek elektrické energie. Osobně se domnívám, že odstavení reaktorů v Německu by mělo přímý dopad do cen elektrické energie v ČR a představovalo by potenciál pro 10 až 15% zdražení proti současné cenové hladině.

Ladislav Sladký, ředitel prodeje a marketingu United Energy Trading, a.s.

Odstavení jaderných reaktorů v Německu se již projevilo ve zvýšení ceny elektřiny na velkoobchodním dlouhodobém i spotovém trhu a tento nárůst se promítne také do nově uzavíraných kontraktů mezi dodavateli a zákazníky.

Výše zdražení bude závislá na tom, kolik jaderných reaktorů bude trvale odstaveno a čím bude výpadek výroby elektřiny nahrazen. Pokud se udrží současné velkoobchodní ceny, pak zdražení silové elektřiny pro rok 2012 pro odběratele bude meziročně o více než 10%.

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu v několika krocích

 

Barva stěn a úsporné žárovky ušetří až tisíce korun ročně

 

-Kateřina Vaňková | Vyšlo na Profit.cz | Předplaťte si týdeník Profit

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články