Nemocenská bez příjmu za první tři dny zůstane. Spočítejte si kolik dostanete

10. 5. 2012 – 20:11 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nemocenská bez příjmu za první tři dny zůstane. Spočítejte si kolik dostanete
Rozhodnutí ústavního souda pravicová vláda víta. Proti jsou opoziční levicové strany., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ústavní soud zamítl ve čtvrtek stížnost skupiny 45 poslanců za ČSSD, proti neproplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Ústavní garance sociálního zabezpečení jsou podle soudce Miloslava Výborného především záležitostí zákonodárce a politického boje, jen sekundárně otázkou právní.

"Protože sociální práva souvisejí především s hospodařením a celkovou ekonomikou státu, již jednou přiznané nároky na nemocenské zabezpečení nelze brát jako statické a nedotknutelné. Povinností státu je zajistit lidem nezbytný sociální standard," zdůraznil Výborný.

TIP: Kalkulačka - Nemocenská 2012

Nečas: Zavedení karenční doby přispělo k omezení zneužívání dávek

Rozhodnutí Ústavního soudu o pokračujícím neproplácení prvních tří dnů nemocenské uvítal premiér Petr Nečas (ODS). Podle předsedy vlády zavedení karenční doby přispělo k omezení zneužívání dávek, návratu proplácení se u Ústavního soudu domáhali poslanci z ČSSD.

"Karenční doba, tedy neplacení nemocenského v prvních dnech nemoci, dlouhodobě funguje ve většině vyspělých evropských zemích," prohlásil Nečas. Její zavedení podle něj v Česku přispělo k omezení zneužívání dávek i snížila se tak i krátkodobá nemocnost. "Její míra u nás klesla po zavedení změn v politickém systému na úroveň běžnou v Evropě. Předtím byla jedna z nejvyšších, aniž k tomu byl racionální důvod," dodal premiér.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články