Není finanční poradce jako finanční poradce, zorientujte se

19. 10. 2012 – 11:00 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Není finanční poradce jako finanční poradce, zorientujte se
Poradce vám samozřejmě zaručí, že pokud budeme mít jakýkoliv problém, ať ho kdykoli kontaktujete. Je proto dobré si volit poradce, u kterého je pravděpodobné, že bude svoji činnost vykonávat dlouho. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Životní etapy se střídají pomalu rychleji než roční období a člověk si je nestíhá ani pořádně prohlédnout, natož aby se měl čas zaobírat svojí podrobnou finanční stránkou a vhodnou alokací úspor. Právě z tohoto důvodu vzniklo „finanční poradenství“. Služba, která má šetřit čas a především peníze. Jenomže jak toho dosáhnout, kdo je všechno finanční poradce a jak se v tom všem vyznat?

Není finanční poradce jako poradce

Finanční poradce, nezávislý finanční poradce, finanční makléř, konzultant v oblasti financí, finanční zprostředkovatel apod. jsou všemožné pozice, které znamenají prakticky stejnou náplň práce. Více než na rozdíl v názvu pracovního místa je dobré dát si pozor na to, s kým máme tu čest jednat a koho vlastně daný člověk zastupuje, respektive za jakou firmu jedná.

<%Anketa31%>

1. Finanční poradce v konkrétní finanční instituci

Nejedná se o poradce v pravém slova smyslu, protože takovýto člověk pracuje v rámci jedné banky, pojišťovny atd. Pokud se za takovýmto člověkem přijdeme poradit o své finanční stránce, samozřejmě nám poradí, ale již je asi každému zřejmé, že cokoliv nám doporučí, bude produkt ze společnosti, kde pracuje.

Těžko můžeme očekávat, že když přijdeme do společnosti A a důkladně probereme svoji situaci, poradce se zamyslí a řekne: „Samozřejmě vám mohu nabídnout produkt X, ale pokud půjdete ke konkurenční společnosti B, tak oni mají právě akci a jejich produkt Y je o polovinu výhodnější a především levnější než ten náš!“

Tato cesta se tedy nedá nazvat příliš poradenstvím a je vhodné ji využít jen tehdy, když jste klientem nějaké společnosti, kde jste nadmíru spokojeni a chcete využít maximum služeb „pod jednou střechou“.

2. Nezávislý finanční poradce, který není zas až tak nezávislý

Poradce, který nám může doporučit produkty různých společností, přeci jen má v titulu „nezávislý“. Člověk by očekával, že když má společnost v portfoliu produkty všech nejznámějších finančních institucí, dostává na výběr opravdu ze všeho. To bohužel není mnohdy pravda. I když vás poradce rozebere do „posledního halíře“, nabídne vám nakonec to, z čeho má nejvyšší provizi. Je dnes populární klientům říkat, že vás poradce nic nestojí, respektive stojí, ale jen kontakty. Těmi kontakty se myslí reference na další nebohé oběti této obrovské mašinérie na peníze. Kde se tedy peníze pro takovéto poradce berou?

Na rozdíl od poradců v konkrétních institucích, kde je platí jako své zaměstnance daná instituce, jsou nezávislí finanční poradci placeni z provizí. Neplatíte sice nic fyzicky, za to mu zaplatíte z produktu, který s ním uzavřete.

3. Nezávislý finanční poradce, který je opravdu nezávislý

Nezávislého finančního poradce je téměř nemožné rozeznat je od těch ostatních „nezávislých“. Buď to risknete, že narazíte na toho správného (dle intuice), který svou práci udělá poctivě. Nebo se spolehnete na doporučení od někoho z vašich blízkých, kterým věříte a víte, že pokud oni byli doopravdy spokojení, pak vy budete také. Vřele ale doporučuji si s ní(m) sednout a probrat osobní dojmy, protože mnohdy po telefonu lidé nestihnout říct to, co je důležité, a vás by to pak mohlo stát nejen úsilí, ale i peníze – a ty přece chcete ušetřit.

"Finančním poradcům se nevyhýbejte, mohou vám ušetřit peníze i čas, jen není od věci si říci o reference, zvlášť pokud jej neznáte" radí odborník na finanční poradenství a šéfredaktor finančního serveru Martin Slapnička

Jak spolupráce s nezávislým finančním poradcem vypadá

Jedna ze základních výhod využití služeb nezávislých poradců spočívá v tom, že se vám maximálně přizpůsobí. Je tedy možné se s nimi sejít v libovolném čase dle vašeho přání na libovolném místě.

1. Úvodní schůzka za účelem sběru dat pro analýzu

Po telefonickém kontaktu, kde si s poradcem, kterého jste si vybrali (nebo častěji, který si proaktivně vybral vás a přesvědčil vás ke schůzce), dohodnete termín a místo, se dostavíte na schůzku. V jejím průběhu budete převážně mluvit vy. Jedná se o základní sběr informací o vašich plánech, aktuální finanční situaci apod. Finanční poradce vám bude ukazovat všemožné blížící se finanční zásahy od dětí počínaje až po stát a jeho důchod konče.

2. Zpracování finanční analýzy a její prezentace

Samotné zpracování finanční analýzy se vás netýká, to je ta přidaná práce poradce, kdy on vezme sebraná data o vás a zoptimalizuje finanční produkty, které máte. Je možné, že se na vás v průběhu této fáze obrátí, protože bude potřebovat naskenované smlouvy o vašich finančních produktech, které aktuálně využíváte. Pokud na to dojde, jedná se o jeden z dokladů toho, že finanční poradce provádí hlubší analýzu, za což ho ve finále platíte (nejčastěji formou provizí).

Jakmile je řešení optimalizace vašich finančních produktů zpracována, s poradcem se opět sejdete. Tentokráte již ovšem mluví převážně on a vy posloucháte. Na začátku se ujistí, že všechna data posledně sepsaná jsou stále platná, a odprezentuje vám navrhované řešení.

Navrhované řešení si od finančního poradce vezměte a vše si v klidu a z pohodlí domova rozmyslete.

3. Podepsání či nepodepsání a následný servis

Je velmi důležité si uvědomit, že jakmile něco podepíšete, jen těžko to pak zrušíte – a na poli finančních produktů to platí dvojnásob.

Poradce vám samozřejmě zaručí, že pokud budeme mít jakýkoliv problém, ať ho kdykoli kontaktujete. Je proto dobré si volit poradce, u kterého je pravděpodobné, že bude svoji činnost vykonávat dlouho. Může se tak snadno stát, že poradce za půl roku skončí a vy budete „přehozeni“ na někoho, kdo možná nejen nedělá svou práci poctivě, ale třeba vám nebude ani sympatický.

Využít, nebo nevyužít služeb finančního poradenství?

Pokud nemáte čas a zároveň máte ověřeného poradce, kterému nejde primárně o peníze, ale o klienta a jeho spokojenost, která mu v budoucnu přinese daleko více peněz, protože se k němu nejen rádi vrátíte, ale sami na něj odkážete všechny, kdo budou potřebovat, pak ano, tato služba je skvělá a šetří čas i peníze.

Rozhodně je riskantní svěřit se finančnímu poradci „naslepo“. Pokud poradce nemáte, můžete sice zkusit libovolného poradce, ale před podpisem smluv si vždy zjistěte např. na internetu, že jím navrhované řešení vás nepoškodí, ale bude vám ku prospěchu. Vždy je přitom lepší poradce aktivně hledat, než čekat, dokud vám některý nezavolá.

- Jakub Kortus | Více článků na téma finanční poradenství na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články