Neomezené tarify operátorů jsou často omezené, jak se vyznat?

14. 7. 2015 – 14:25 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Neomezené tarify operátorů jsou často omezené, jak se vyznat?
Neomezené volání není vždy neomezené. Zákazník musí rozluštit, na co se 'neomezení' vztahuje. U malých virtuálů to bývá jen jejich malá síť a dalšího člověka, kterému lze volat neomezeně, budete hledat těžko, pokud mu tarif sami nekoupíte. Foto:SXC, Text: | zdroj: NašePeníze.cz

Při výběru nového tarifu je třeba dávat bedlivý pozor. V nabídce několika desítek virtuálních operátorů často narazíte na slůvka zdarma nebo neomezeně. Ne vždy ale znamenají to, co by od nich běžný zákazník očekával.

dTest prozkoumal nabídky operátorů a zaměřil se na specifikace a názvy jednotlivých tarifů. Zkontrolovali jsme všech 72 operátorů, které srovnáváme v kalkulačce na našem webu www.dtest.cz/tarify. Zajímalo nás, zda slovíčka „zdarma“ či „neomezeně“ nejsou dále v obchodních podmínkách upravena a operátor jim tak nedává jiný význam, než obvykle mají. Z výsledků jsme bohužel překvapeni nebyli. V názvech tarifů či specifikacích tyto termíny nebo jejich ekvivalenty používá 38 operátorů, významy jsou opravdu různé.

Zákazník musí rozluštit, na co se 'neomezení' vztahuje. U malých virtuálů to bývá jen jejich malá síť a dalšího člověka, kterému lze volat neomezeně, budete hledat těžko, pokud mu tarif sami nekoupíte. Například tarif „Neomezené volání 3ton“ znamená, že jen dalším uživatelům operátora voláte neomezeně, na ostatní sítě máte 300 volných minut. Neomezené volání S-mobile platíte od 301. minuty mimo vlastní síť, tarif „PF270 neomezeně“ nabízí deklarovanou výhodu jen při volání uživatelům sítě PALMAfone a podobně. V záplavě virtuálních operátorů je přitom vlastních uživatelů jedné konkrétní malé sítě poskrovnu. Tyto tarify tak mohou být řešením, pokud je využívá celá rodina, klub či malá společnost.

Ani tarify, které nabízejí neomezené volání skutečně do všech sítí, nejsou bez háčku. Sedm operátorů omezuje své neomezené tarify mezi 2000 a 4000 minutami volání, jejich nabídka je tak z našeho pohledu klamavá. Dva operátoři nenechají své zákazníky volat nad 10.000 minut, což se ale zdá jako těžko překročitelná hranice pro volání běžného smrtelníka. Jednotlivé virtuální operátory upozorníme na to, že se dopouštějí klamavých obchodních praktik a vyzveme je k nápravě. Pokud by své nabídky nezpřesnili, pak podáme podnět Českému telekomunikačnímu úřadu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články