Nepančuje se ve velkém jen hovězí, ale také rybí maso

25. 2. 2013 – 19:45 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nepančuje se ve velkém jen hovězí, ale také rybí maso
Například ze 120 zakoupených vzorků ryby chňapal červený, bylo jen sedm opravdu chňapalů červených. Ilustrační Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nepančuje se jen hovězí maso, se Spojených státech se velkém zaměňují rybí produkty. Uvedl to v pondělí deník Le Figaro s odvoláním na rozsáhlou americkou studii.

V letech 2010 až 2012 provedla americká nevládní organizace Oceana jedny z nejrozsáhlejších studií o mořských produktech na světě. Testovala na 1200 vzorků v 674 prodejnách ve 21 státech USA, aby zjistila, zda jsou prodávané ryby správně označeny. Analýza DNA odhalila, že třetina z testovaných vzorků byla špatně označena, navzdory doporučení amerických zdravotnických úřadů.

Například ze 120 zakoupených vzorků ryby chňapal červený, bylo jen sedm opravdu chňapalů červených. V roce 2011 jiná studie ukázala, že 28 procent zkoumaných tresek vyrobených v Irsku bylo špatně označeno. Ve skutečnosti tyto ryby byly nižší kvality a samozřejmě levnější.

Podle mořského biologa Philippe Cury pokud jde o ryby, je to přesně stejné, jako to, co se nyní děje s hovězím a koninou.

Oblíbený tah výrobců je křehčení masa. Tím, že maso napumpují vodou, dokáží velmi ušetřit. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce teď narazili na balení mražených ryb, kde bylo masa ještě méně, než uvedli výrobci na obalu. K tomu našli další falšované i nebezpečné potraviny.

Kontroloři se vydali do Tesca ve Staré Boleslavi a otestovali tam kilogramovou zmraženou aljaškou tresku od polského výrobce. "Jedno z pěti kontrolovaných balení mělo téměř o 10 % nižší čistou hmotnost (hmotnost masa) a vyšší množství přidané vody než výrobce uvedl na obale," napsali inspektoři na web Potravinynapranýři.cz

Konina místo hovězího snad v každém mletém mase

Švédský řetězec s nábytkem IKEA má problém, v oblíbených masových kuličkách, které nabízí ve svých koutcích s občerstvení, zjistili kontroloři Státní veterinární správy (SVS) přítomnost koňského masa. Koninu potvrdily testy DNA také v hamburgrech, které SVS odebrala u firmy BidVest.

Přítomnost koňské DNA u masových kuliček z prodejny IKEA v pondělí potvrdila Státní veterinární správa. Stejně jako v případě hamburgerů okamžitě zakázala výrobky nadále nabízet a o nálezu kontroloři informovali v rámci systému rychlého varování RASFF i ostatní členské státy EU.

"Obě zásilky jsou pozastaveny, nejsou propuštěné do tržní sítě. Jde o 760 kilogramů kuliček a 360 kilogramů hamburgrů," uvedl mluvčí SVS Josef Duben.

IKEA později během dne podle agentury AFP oznámila, že masové kuličky stáhne ze 14 evropských zemí.

 

Martin Carek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články