Neplatí váš soused závazky? Zabavte mu majetek dřív, než banka

25. 2. 2016 – 16:30 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Neplatí váš soused závazky? Zabavte mu majetek dřív, než banka
Jaké věci nepodléhají exekuci? Občanský soudní řád pro věci nepodléhající výkonu rozhodnutí obecně stanovuje, že z věcí, které jsou ve vlastnictví povinného nebo ve společném jmění povinného a jeho manžela, se nemůže týkat výkon rozhodnutí těch, které pov | zdroj: NašePeníze.cz

Rodí se plán, jak se konečně vypořádat s dlužníky, na které musejí doplácet jejich sousedi. Sdružení vlastníků jednotek (SVJ), kterých je v Česku podle statistiků přes 58 tisíc, by se díky zvažované novele občanského zákoníku mohla přednostně domoci dluhů, jejich pohledávky by tak mohly být na stejné úrovni jako pohledávky bank. Informují o tom Lidové noviny (LN).

Současnou nespravedlivou praxi, kdy dlužníci přijdou v exekuci o byt ve Sdružení vlastníků jednotek (SVJ) a doplácejí na ně tak i sousedé, by mohla změnit novela zákona. Společní vlastníci by získali zástavní právo na část majetku. Podle bank to prodraží hypotéky.

Právě finanční ústavy ale varují, že by kvůli tomu musely zdražit či omezit nabídku hypoték. "Jednou z alternativ, která se zdá být i nejlogičtějším a nejjednodušším řešením, je zřízení zástavního práva,“ sdělil LN předseda ústavně-právního výboru poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD), který s návrhem na změnu zákona na popud několika družstevních svazů přišel.

"Při jednání s ministerstvem spravedlnosti vzniklo řešení, kdy by mělo při exekuci a vydražení majetku dlužníka zbýt na SVJ alespoň 25 procent,“ uvedl předseda Sdružení bytových družstev a společenství vlastníků ČR František Lébl. "Jednání ale nejsou u konce,“ zdůraznil v LN Lébl.

Novelou, která je podle Tejce inspirována rakouskou či německou legislativou, by se měla počátkem března zabývat pracovní skupina poslanců. Navrhovaná zástava ve výši 25 procent hodnoty nemovitosti je zatím hranice určená k další diskusi. I kdyby to ale bylo 20 nebo 15 procent, podle Tejce by to vyřešilo spoustu problémů. Banky to ale vidí jinak.

Plošné zástavní právo ve prospěch bytových sdružení ve výši 15 či 25 procent by totiž část hypoték prodražilo, pro banky by byly rizikovější. "Česká bankovní asociace vnímá tento návrh velmi negativně,“ uvedl pro Lidové noviny náměstek výkonného ředitele ČBA Filip Hanzlík.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články