Nezaměstnanost na konci roku rostla. Oproti loňsku je však menší

9. 1. 2012 – 13:45 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nezaměstnanost na konci roku rostla. Oproti loňsku je však menší
Nárůst nezaměstnanosti je pro poslední měsíc v roce typický, míní analytici, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Míra nezaměstnanosti v ČR v prosinci vzrostla z listopadových 8,0 na 8,6 procenta, v pondělí o tom informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Ke konci prosince evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) celkem 508 451 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 32 047 vyšší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím roku 2010 však počet lidí bez práce poklesl o 53 100.

Míra registrované nezaměstnanosti se zvýšila z listopadových 8,0 na 8,6 procenta. V prosinci 2010 činila dokonce 9,6 procenta.

Míru nezaměstnanosti vyšší nebo stejnou jako republikový průměr vykázalo 46 okresů, nejvyšší byla v okresech Jeseník (16,8 %), Bruntál (16,5 %), Most (15,6 %), Hodonín (14,5 %) a Znojmo (14,1 %). Nejnižší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okresech Praha-východ (3,3 %), Praha-západ a hl. m. Praha (shodně 3,9 %) a Mladá Boleslav (4,6 %). Míra registrované nezaměstnanosti mužů vzrostla na 7,7 procenta a žen na 9,8 procenta.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti byl zaznamenán v 75 okresech – největší v okresech Prachatice (o 24,0 %), Chrudim (o 19,3 %), Pelhřimov (18,6 %), Jindřichův Hradec (o 18,0 %), Jeseník (o 17,8 %) a Znojmo (17,5 %).

Analytici: Prosinec je pro růst nezaměstnanosti typický

Nárůst nezaměstnanosti je pro poslední měsíc v roce typický, míní analytici. Reagovali tak na pondělní data Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) ČR o prosincové míře nezaměstnanosti, která se zvýšila z listopadových 8,0 na 8,6 procenta.

„Na úřady práce míří především lidé, kteří jsou zaměstnaní jen na sezonní práce, například ve službách, zemědělství nebo stavebnictví. Vzhledem k oblibě pracovních smluv na dobu určitou je to tedy právě prosinec, který s sebou nese výrazné rozšíření řad nezaměstnaných,“ okomentoval data Petr Dufek, analytik ČSOB.

„V loňském roce navíc začaly propouštět i některé firmy, které se začínají potýkat se slabšími zakázkami. I tak však byla nezaměstnanost na konci roku 2011 o jeden procentní bod nižší než v roce 2010,“ doplnil. Rok 2012 podle něj bude ve znamení nárůstu nezaměstnanosti, která v některých měsících přesáhne devět procent. „Přesto předpokládáme, že v závěru roku nezaměstnanost zůstane právě v blízkosti devíti procent,“ dodal.

„Prosincový nárůst nezaměstnanosti není překvapením. Ekonomika přitom není v kondici, aby tento úbytek pracovních příležitostí vykompenzovaly jiné faktory. Významnější však budou lednová čísla, kde bohužel čekáme další zvýšení míry nezaměstnanosti. Nepůjde pravděpodobně o dramatický nárůst, ale nejisté vyhlídky do budoucna brání podnikům výrazněji nabírat,“ uvedl Libor Stodola z řízení lidských zdrojů ze společnosti PwC Česká republika.

Stodola nepředpokládá ani razantnější propouštění. „Největší vlna propouštění již proběhla, a pokud si nyní chtějí firmy zachovat konkurenceschopnost, měly by k případnému snižování stavů přistupovat velmi selektivně, aby neztratily klíčové talenty jen za cenu krátkodobých úspor,“ upozornil.

„Výhled na letošní rok není příliš optimistický. Česká ekonomika totiž neporoste tak rychle, aby vytvářela dostatečný počet nových pracovních míst. Pro letošní rok proto očekáváme, že česká ekonomika bude zhruba na hraně recese,“ řekl agentuře Mediafax Jan Vejmělek, analytik Komerční banky.

„Očekáváme minimální hospodářský růst o 0,2 procenta. To opravdu není dostatečné pro to, aby se vytvářela pracovní místa, a s velkou pravděpodobností míra nezaměstnanosti bude v letošním roce vyšší, než loni,“ doplnil. Podle něj míra nezaměstnanosti na konci roku vzroste na 9,3 procenta.

Míra nezaměstnanosti v ČR v prosinci vzrostla z listopadových 8,0 na 8,6 procenta. Tržní konsenzus agentury Reuters počítal se zvýšením na 8,5 procenta.

Nejlépe placené obory dle nabídek ÚP

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší nabízené průměrné platy v okresech

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články