Nizozemský penzijní systém je nejlepší na světě, přesto je ohrožen

24. 11. 2019 – 10:14 | Penze | Martin Slapnička | Diskuze:

Nizozemský penzijní systém je nejlepší na světě, přesto je ohrožen
zdroj: freeimages.com

Nízké úrokové sazby se podepisují na hospodaření penzijních fondů. Nižší důchody možná budou mít lidé i v Nizozemsku. Nizozemský penzijní systém přitom vyšel z mezinárodního srovnání penzijních systémů firmy Mercer jako světově nejlepší. Obdobným potížím čelí i další země.

Nizozemské penzijní fondy již začaly obesílat klienty s oznámením, že bude muset dojít ke snížení výplat penzí. Nizozemská vláda bude muset přichystat reformu státního pilíře, z důvodu stárnutí populace pravděpodobně prodlouží věk odchodu do důchodu. Penze v Nizozemsku doposud dosahovaly téměř 80 procent předchozích výdělků (v ČR se jedná o přibližně 40 procent).

Penzijní systém v Nizozemsku sestává z průběžného penzijního systému z odvodů a systému soukromých penzijních fondů, kde si lidé na důchody spoří. „Je velmi pravděpodobné, že příští rok budeme muset snížit výplatu penzí a výhled na další roky také není dobrý,“ upozornila šéfka penzijního fondu ABP Corien Wortmann-Koolová.

Situace v Nizozemsku je z velké části důsledkem měnové politiky ECB. Podobný problém mají však dle analytiků i další země, například Dánsko.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články