NKŮ: Policie nakoupila stovky aut, které nepoužívá

16. 4. 2012 – 13:14 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

NKŮ: Policie nakoupila stovky aut, které nepoužívá
Při nákupu automobilů navýšilo MV původně plánovaný počet 3200 osobních automobilů na 3500, Foto: PČR | zdroj: NašePeníze.cz

Policie ČR zakoupila v uplynulých letech až 300 vozů, které nedokáže plně využít, nebo je nevyužívá vůbec. Vyplývá to ze závěru šetření Národního kontrolního úřadu (NKÚ) zveřejněného v pondělí.

Policie ČR nemá podle NKÚ po provedené restrukturalizaci v roce 2009 (v rámci které byla zřízena krajská ředitelství) přesně stanovenou aktuální potřebu osobních automobilů pro svou činnost.

„Při nákupu automobilů navýšilo MV původně plánovaný počet 3200 osobních automobilů na 3500. Důvodem navýšení počtu nakupovaných osobních automobilů byly nedočerpané peněžní prostředky ze schválené účasti státního rozpočtu na financování rozvoje a obnovy materiálně technické základny Policie České republiky ve výši 18,89 miliardy korun,“ uvádí zpráva NKÚ. Některé nově pořízené osobní automobily přitom podle výsledků šetření neměly stanovené projezdy nebo nebyly využívány vůbec.

„V případě hangáru D Letecké služby Policie ČR v Praze 6 – Ruzyni, který je hlavní leteckou základnou Policie ČR, nebyla i přes jeho havarijní stav a deklarovanou prioritu dosud zahájena rekonstrukce,“ uvádí NKÚ a připomíná, že na nutnost opravy hangáru upozornil již dříve. Hodnota techniky a materiálu uskladněného v hangáru D přesahuje 2,5 miliardy korun.

U šesti stavebních akcí byla kontrolou zjištěna nedostatečná příprava, která měla za následek provádění víceprací celkem za cca 21 milionů korun (zvýšení ceny až o 19 %). U jedné z těchto akcí byly na základě šesti faktur uhrazeny koncem roku 2006 práce ve výši 11 milionů korun, ačkoliv práce byly provedeny až počátkem roku 2007.

Program financování rozvoje a obnovy materiálně technické základny Policie ČR za účasti státního rozpočtu ve výši 18,89 miliard korun byl zahájen v roce 2003 a jeho ukončení bylo postupně prodlužováno až do roku 2013. Současně s tím ministerstvo vnitra v roce 2009 předložilo ministerstvu financí ke schválení druhý, stejnojmenný, program ve výši 3,26 miliardy korun. Ten měl stejně věcně zaměřené podprogramy i dobu ukončení realizace. Oba programy jsou nyní realizovány i financovány souběžně.

-Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články