Nové byty jdou na dračku, češi se rekordně zadlužují

21. 12. 2015 – 14:07 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nové byty jdou na dračku, češi se rekordně zadlužují
zdroj: freeimages.com

Zájem o nové bydlení v letošním roce neutichá. Lidé nemají problém se zadlužit. Rekordy tak lámou nejen úrokové sazby, ale také prodeje nových bytů a objemy poskytnutých úvěrů na bydlení. S rostoucí poptávkou po bydlení, roste ale i cena nemovitostí. Prostředí nízkých úrokových sazeb by mělo ještě nějakou chvíli vydržet, s nákupem i tak příliš neváhejte.

Rekord sem, rekord tam…

Úrokové sazby se již pravděpodobně svého rekordního minima letos dotkly v květnu, i tak v listopadu opět zamířily směrem dolů. Podle Fincentrum Hypoindexu klesla průměrná sazba na 2,09 procenta. V příštím roce bude situace obdobná. Sazby by se měly držet na nízkých hodnotách, případně mírně růst. Ke skokovému zvýšení ani poklesu by podle analytiků dojít nemělo.

S rekordy ale v letošním roce nekončíme. Developeři odhadují, že by i prodeje nových bytů mohly dosáhnout rekordních hodnot. „Rostoucí poptávka po nových bytech podle mě potrvá ještě několik let a myslím si, že letošní pražský prodejní rekord, kdy se prodá na 7 000 nových bytů, v příštím roce ještě překonáme. Vzhledem k demografickému vývoji by Praha zvládla roční prodeje kolem 8 000 bytů a této hranici bychom se mohli v roce 2016 velmi přiblížit,“ odhaduje další vývoj Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

A rekordní by měl být letošní rok i co do objemu nových hypoték, který podle expertů vzrostou oproti rekordnímu roku 2014 o pětinu na přibližně 180 miliard korun. „Očekával jsem pozitivní čísla, i tak jsem ale překvapen, jak se letošní rok na trhu s hypotékami vyvinul. Zaznamenali jsme obrovský nárůst jak objemu, tak i počtu schválených hypotečních úvěrů,“ říká předseda představenstva Hypoteční banky Jan Sadil.

Byt na investici… Proč ne?

V současné době vše nahrává nákupu vlastního bydlení. Hypotéku si dnes může dovolit čím dál více lidí. „Stále více našich klientů kupuje nemovitosti na investici, přibývá ale také „singles“ či samoživitelek.Nejčastěji ale stále o hypotéku žádají muži ve věku 36 let, kteří si pořizují starší dům v krajském městě,“ říká Jan Sadil. Ochotu investovat do nemovitostí potvrzuje i průzkum společnosti Pioneer Investments. Téměř polovina Čechů si totiž myslí, že nákup nemovitosti je v současné době nejvýnosnější investicí.

Zvýšený zájem o nákup bytů na investici díky příznivým podmínkám na trhu zaznamenali i developeři. „Na pozitivním vývoji se výrazně podílí dobrá situace celé české ekonomiky. Na trhu je velká nabídka levných bytů. Úroky u hypoték jsou nízké a přibývá lidí, kteří si kupují vlastní bydlení a nemají strach se kvůli tomu zadlužit. Roste počet těch, kteří si nový byt pořizují jako investici, protože v něm vidí skvělou příležitost, jak uložit své peníze – to se týká ale jen menších bytů. Byt průměrné velikosti, v dobré lokalitě a s dobrou dostupností totiž snadno pronajmou,“ uvedl Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

S koupí nespěchejte, ale ani neotálejte

„Hypotéka představuje ideální způsob, jak financovat vlastní bydlení. Díky nízké a relativně stabilní úrokové sazbě je dostupná a bezpečná. Dle prognóz vývoje hypoték není třeba koupi bytu uspěchat, na místě ale není ani přílišné otálení. Na rozdíl od úrokových sazeb totiž rostou ceny nemovitostí,“ říká rektor BIVŠ František Pavelka, který je považován za zakladatele hypotečního bankovnictví v České republice.

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články