Nový občanský zákoník dává majitelům bič na problémové nájemníky

27. 3. 2013 – 11:03 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nový občanský zákoník dává majitelům bič na problémové nájemníky
Nový zákoník také zamezí praxi, kdy prarodič přihlásí do obecního bytu vnuka a ten ho pak může užívat i po její smrti a nájemní smlouvu dál předávat. Pokud se s pronajímatelem nedohodne na nové smlouvě, bude nově moci vnuk zůstat v bytě jen dva roky, pak | zdroj: NašePeníze.cz

Za krádež výpověď z nájmu, majitel musí vědět, kolik lidí bude v bytě bydlet a může jim odepřít souhlas s bydlením, s náhradním ubytováním je konec. Jen krátký výčet novinek, které přináší v oblasti nájmů nový občanský zákoník.

Zákoník dává majitelům podstatně větší pravomoci zatočit s problémovými nájemníky. Pokud se někdo dopustí krádeže v domě nebo napadne majitele či jeho rodinu, dostane okamžitou výpověď. Navíc nemůže počítat s náhradním ubytováním, tento pojem občanský zákoník nezná. Majitel už mu nemusí poskytovat dočasné ubytování, popřípadě prostor pro uskladnění jeho věcí.

TIP: Nájemníci budou lépe chráněni před majiteli

Majitel také může požadovat, aby v bytě nebo domě žil jen určitý počet lidí, přiměřený velikosti bytu. Pokud by nájemník chtěl, aby s ním v bytě žili další lidé, musí majitele informovat a získat od něj souhlas.

Vlastník nemovitosti musí být současně informovaný o delším pobytu nájemníka mimo bydliště. Ten musí dát také kontakt na určitou osobu, která v případě problémů (například havárie) majitele pustí do bytu. Pokud to nájemník neudělá, bude moci v krajních případech majitel do bytu i bez jeho svolení.

Při uzavření nájemní smlouvy se musí vždy složit kauce. Tu nový občanský zákoník ze současného trojnásobku zvyšuje na šestinásobek měsíčního nájemného.

Nový zákoník také zamezí praxi, kdy prarodič přihlásí do obecního bytu vnuka a ten ho pak může užívat i po její smrti a nájemní smlouvu dál předávat. Pokud se s pronajímatelem nedohodne na nové smlouvě, bude nově moci vnuk zůstat v bytě jen dva roky, pak mu nájem skončí.

Změna postihne i služební byty, nově bude možné uzavřít nájemné pouze po dobu pracovního poměru. Nyní může v některých případech zaměstnavatel nechat bydlet ve služebním bytě i bývalého zaměstnance.

Jitka Zadražilová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články