Nový plat pro naše poslance - 230 tisíc korun

26. 5. 2011 – 7:23 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nový plat pro naše poslance - 230 tisíc korun
Nový plat poslance bude stejný, nebo i trochu nižší než dnes tvrdí předkladatel návrhu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ve Sněmovně vzniká zákon o nových platech poslanců. Počítá s tím, že místo platu a různých náhrad dostanou jednu souhrnnou částku. Stát díky tomu ušetří, ujišťuje šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek. Ve svém čtvrtečním vydání o tom informuje Mladá fronta Dnes.

Plán na zpětné narovnání mezd poslanců na loňskou úroveň, o němž včera psala MF DNES, získává konkrétnější obrysy. Šéf rozpočtového výboru Sněmovny Pavel Suchánek (ODS) připravuje zákon, který by zprůhlednil poslanecké příjmy tak, že je všechny spojí v jeden superplat.

TIP: Poslanci si chtějí zvýšit platy, klidně změní i zákon

"Nový plat poslance bude stejný, nebo i trochu nižší než dnes. Při jeho vypočítání budeme vycházet z toho, co už dnes dostává. Sečteme tedy mzdu, peníze na dopravu, telefony, ubytování, kancelář a podobně. Ještě to nemám spočítané, ale odhaduji to kolem 230 tisíc. Vše se pak zdaní," říká Suchánek. A dodává, že Sněmovna by mohla propustit "moře zaměstnanců". Poslanci by v takovém případě dostali jeden velký plat, z něhož by si hradili veškeré výdaje kromě mzdy asistenta. A tady nabízí Suchánek možnost, jak si mohou oproti současnosti přilepšit. Jednoduše tím, že se uskromní - pronajmou si třeba levnější kancelář.

"Nově by bylo na poslanci, kolik dá za kancelář, kde bude bydlet nebo čím bude jezdit. Dostane jeden plat a s tím ať si hospodaří," vysvětluje Suchánek. Konkrétní příklad - dnes je poslanci jedno, za kolik si pronajme byt, protože to majitelům proplácí Sněmovna.

-+Petr Barták | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články