Nový rozpočet díky Paroubkovi sebere peníze důchodcům i nemocným

11. 12. 2009 – 10:17 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nový rozpočet díky Paroubkovi sebere peníze důchodcům i nemocným
Jiří Paroubek, Foto: ČSSD | zdroj: NašePeníze.cz

Levice přidala přes opačný názoru vlády zemědělcům či úředníkům peníze. Přitom díky tomuto kroku nemusí být v rozpočtu peníze na důchody, nemocenskou ani na stavební spoření. Uvedl to server iDNES.cz.


Peníze možná nezbydou ani na úroky ze státního dluhu či na mezinárodní soudní spory. \"Přidělá to problémy těm, kdo budou vládnout ve druhé polovině příštího roku,\" říká ministr financí Eduard Janota. 

Čtěte také:

- Nemocenská i mateřská v roce 2010 dočasně klesne - prý na rok
- Sociální pojištění zlevňovat nebude, stát na to nemá
- ČSSD plní sliby na dluh, kraje to stálo už skoro 18 miliard
- Průzkum: Státní rozpočet na příští rok má stále příliš velký deficit, myslí si lidé
-
ČSSD: Zadlužíme vás, vaše rodiny i potomky zn. téměř ZDARMA

Právě sociální demokraté a komunisté navýšení peněz některým skupinám prosazovali a spoléhali, že na citlivé výdaje, jako třeba důchody či nemocenskou si vláda dodatečně půjčí. \"Je to jen odložení problémů do budoucnosti, kladení min,\" říká Janota.

Z půjčených peněz se jak uvedl iDNES.cz totiž platí čím dál vyšší úroky a musí se někdy vrátit. Pokud nesníží sociální dávky či náklady na chod státu, musí zvednout daně. Daně by se musely zvýšit všem, kterým teď levice přidala: hasičům, učitelům, zemědělcům. Zvýšené daně by se musely později dotknout i všech našich dětí.

O důchody či nemocenskou, z jejichž účtu zmizelo 1,8 miliardy, se nemusí lidé bát, dostanou je. Avšak za cenu toho, že se stát víc zadluží – příští rok tak nebude chybět v pokladně jen 163 miliard, ale víc.

Navzdory snahám ministra Janoty tak dluh poroste čím dál rychleji a spolu s ním i náklady na úroky. Stát bude potřebovat peníze na jeho úhradu a už nebude stačit nepatrně zvýšit DPH nebo snížit mateřskou, jak to udělala vláda ve svém protideficitním balíčku.


Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články