O nějvětších rodiných výdajích rozhodují ženy, muži to pak platí

6. 4. 2011 – 22:48 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

O nějvětších rodiných výdajích rozhodují ženy, muži to pak platí
Mladí lidé mezi 18 až 29 lety často přiznávají, že o jejich bydlení rozhodují a zároveň jej i platí jejich rodiče | zdroj: NašePeníze.cz

Investice do bydlení patří k největším výdajům, o kterých se většinová populace ve svém osobním životě rozhoduje. O investicích do bydlení rozhodují častěji ženy, muži naopak častěji platí. Informoval o tom ve středu portál Hypoindex.cz.

Řádově 60 procent lidí v průzkumu uvedlo, že rozhodování o investicích do bydlení je v jejich rodině otázkou společné dohody. Častěji volí tuto odpověď ženy (63,4 %), než muži (58,2 %).

Vedoucí roli žen při rozhodování o investicích do bydlení lze dovodit z otázky, zda v domácnosti o těchto investicích rozhoduje partner či partnerka. V tomto případě přiznalo vedoucí roli svého protějšku 13,3 procenta mužů, ale jen 2,8 procenta dotázaných žen. Výrazně méně žen tedy otevřeně připouští, že to nejsou ony, kdo rozhoduje o otázkách investic do bydlení.

Lidé mají problémy se splácením hypoték, přibylo nedobrovolných dražeb

 

"V praxi jsou to právě muži, kdo častěji na společném jednání k investici do bydlení ustoupí názoru své manželky či přítelkyně. Například výběr mezi dvěma byty nebo volba doby splatnosti hypotéky pro ně nebývají subjektivně tak důležitým životním rozhodnutím, jako pro ženy. Proto nechávají rozhodnutí v poslední fázi právě na svých ženách. S nadsázkou tak lze praxi shrnout tak, že ačkoli muži o bydlení nerozhodují, platí ho," uvedl finanční poradce společnosti Fincentrum Filip Zadražil.

To potvrzuje i výsledek výzkumu STEM/MARK, podle kterého je hlavním příjmem pro financování bydlení účet muže v domácnosti. Za hlavního plátce výdajů na bydlení označilo sebe sama 68 procent mužů a svou partnerku 21,6 procenta mužů. Naopak ženy ukázaly na sebe coby hlavního plátce investic do bydlení ve 42,1 procenta případů, na svého partnera ve 42,7 procenta případů.

Mladým lidem diktují často rodiče

Mladí lidé mezi 18 až 29 lety často přiznávají, že o jejich bydlení rozhodují (29,1 %) a zároveň jej i platí (31,6 %) jejich rodiče. Přestože s rostoucím věkem význam rodičů v otázkách bydlení rychle klesá, ještě ve věkové kategorii 45 až 59 let lze najít respondenty, u kterých rodiče o bydlení rozhodují (1,6 %) nebo jej platí (1,4 %).

"Jako žena si samozřejmě nemyslím, že by ženská role při rozhodování o investicích do bydlení byla zásadně dominantní. V otázkách placení těchto investic je však výsledek výzkumu totožný se zkušenostmi z praxe. Jedním z důvodů bývá často například plánování rodiny. Klienti si uvědomují, že v době rodičovské dovolené příjmy ženy významně poklesnou, a proto volí rovnou jako hlavního plátce těchto investic muže," dodala finanční poradkyně společnosti Fincentrum Leona Lemonová.

Výzkum k financování bydlení připravil portál Hypoindex.cz k oslavě 100. výročí známého ukazatele Fincentrum Hypoindex, který sleduje již devátým rokem vývoj skutečně poskytnutých sazeb hypotečních úvěrů na bydlení. (TIP: Poslední data Hypoindexu najdete v článku "V únoru byl rekordní nárůst zájmu o hypotéky, kupují se domy i byty".

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články