Obama před volbami: Zarazím daňové výhody pro nejbohatší

10. 7. 2012 – 15:33 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Obama před volbami: Zarazím daňové výhody pro nejbohatší
K tomu by však Obama a jeho demokraté potřebovali vyhrát prezidentské volby i volby do Kongresu, které se uskuteční v listopadu. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Prezident Barack Obama vzkázal voličům, že ukončí daňové výhody pro nejbohatší Američany. Informuje o tom agentura Reuters.

Obama v pondělí v Bílém domě prohlásil, že prodlouží daňové výhody jen Američanům s ročním příjmem do 250 000 dolarů (5,2 milionu korun).

"Potřebujeme, aby naše hospodářství rostlo zezdola... K tomu nám nepomohou daňové úlevy nejbohatším, které se týkají i mě," prohlásil Obama.

Prezident upozornil, že daňové výhody jsou jednou z hlavních příčin rozpočtového schodku.

Platnost daňových úlev, které s cílem povzbudit ekonomiku zavedl bývalý prezident George Bush mladší, vyprší koncem roku.

Pokud by Obama záměr zrušit daňové výhody pro bohaté prosadil, daňová sazba by se zvýšila dvěma procentům Američanů, kteří jsou nad touto hranicí.

K tomu by však Obama a jeho demokraté potřebovali vyhrát prezidentské volby i volby do Kongresu, které se uskuteční v listopadu.

Není možné předpokládat, že by se v daňových zákonech cokoli do voleb změnilo. Nikdo nebude chtít ustoupit.

Nyní stojí proti demokratickému prezidentovi republikánskou většinou ovládaná Sněmovna reprezentantů. V Senátu mají republikáni menšinu, mohou ji však obstrukcemi blokovat.

Pavel Jégl, MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články