Obama představuje jak bude USA šetřit

13. 2. 2012 – 21:39 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Obama představuje jak bude USA šetřit
Obamův návrh však nemá v Kongresu šanci na úspěch, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy v pondělí zaslala Kongresu návrh rozpočtu na příští rok. Rozpočet počítá s vyšším zdaněním příjmů bohatých a s investicemi, které mají zajistit nová pracovní místa.

Návrh na svém webu zveřejnil Bílý dům.

"Jsme odhodláni udělat vše, co je v našich silách, abychom podpořili oživení americké ekonomiky," řekl Obama v projevu na Northern Virginia Community College, kde v pondělí představil návrh rozpočtu. Toto jsou jeho hlavní body:

DEFICIT

Schodek na rozpočtový rok 2013, který začíná letos 1. října, je plánován na 901 miliard dolarů (17 bilionů korun). To představuje 5,5 procenta HDP. Pro srovnání: Letošní deficit je plánován na 1,33 bilionu dolarů, což je 8,5 HDP.

Ještě loni však Obama sliboval větší úspory. Prohlašoval, že jeho vláda srazí schodek v rozpočtovém roce 2013 na 768 miliard dolarů.

OMEZOVÁNÍ VÝDAJŮ

Vládní demokraté a opoziční republikáni se v srpnu dohodli, že vláda do roku 2018 let výrazně omezí výdaje - o čtyři biliony dolarů (75 bilionů korun) ve srovnání s nynější úrovní. Návrh rozpočtu pro rok 2013 proto počítá nejen se škrty v rozpočtu Pentagonu nebo NASA, ale i v sociálních programech. Cílem škrtů je srazit deficit pod tři procenta HDP. Tato hladina je předpokladem pro to, aby si Spojené státy udržely vysoký rating.

DANĚ

Obama jako opatření k posílení příjmové stránky rozpočtu navrhuje zdanit bohaté Američany, kteří investují. "Miliony Američanů, kteří den co den tvrdě pracují, si zaslouží rovné podmínky. Nikdo nečeká milodary. Všichni však mají právo na spravedlnost," hlásal prezident v předvolebně laděném poselství o stavu unie. Připomínal v něm, že bohatí lidé v Americe zpravidla odvádějí nižší daně, než řadoví zaměstnanci. Je to dáno tím, že z investičních příjmů se platí jen patnáctiprocentní daň a z platů a mezd 35 procent.

Balík rozpočtových zákonů počítá s tím, že bude zavedena třicetiprocentní daň na příjmy z investic.

"Náš rozpočet snižuje propast mezi chudými a bohatými, která se v minulých letech rozšiřovala," prohlásil prezident v pondělí ve Virgínii.

Obamův návrh však nemá v Kongresu šanci na úspěch. Republikáni, kteří mají ve Sněmovně reprezentantů většinu, dávají najevo, že na daňových výhodách pro investory trvají.

Kromě vyššího zdanění investic navrhuje Obama daňové úlevy pro zaměstnavatele, kteří vytvoří nová pracovní místa

INVESTICE A PRACOVNÍ MÍSTA

Součástí rozpočtu budou také investice do pracovních míst. Kromě daňových úlev se Obama chystá posílit zaměstnanost 350 miliardami dolarů. Obamova vláda chce například vyčlenit 60 miliard dolarů na modernizaci škol a 50 miliard na opravy a stavby silnic. Další peníze mají směřovat na modernizaci letišť a železnice.

"Rozpočet směřuje federální zdroje do oblastí klíčových pro růst hospodářství a posílení zaměstnanosti," píše Bílý dům v úvodu k návrhu rozpočtu.

Loňský Obamův návrh, který počítal s investicí 447 miliard dolarů na podporu nových pracovních míst, republikáni smetli. Jeho nový návrh celkovou částku investic snižuje a obsahuje některé připomínky a návrhy, které v Kongresu předložili republikáni.

REAKCE OPOZICE

Republikáni dávají najevo, že prezidentovy rozpočtové plány jsou pro ně nepřijatelné. "Tento neseriózní rozpočet je receptem na dluhy, nejistotu a úpadek," prohlásil mluvčí vůdce republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů Johna Boehnera.

-Pavel Jégl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články