Obchodníci lákají: Dárky kupte na podzim, vyhnete se předvánočním frontám

17. 10. 2010 – 20:22 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Obchodníci lákají: Dárky kupte na podzim, vyhnete se předvánočním frontám
Před Vánocemi lidé nakupují spíše maličkosti pro své nejbližší, v povánočních výprodejích zase pořizují větší a nákladnější věci, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Největší příliv nakupujících před Vánocemi očekávají brněnské obchody tradičně od poloviny prosince, nejvíce pak o adventních víkendech. Obchodníci proto doporučují nakoupit vánoční dárky už v říjnu či listopadu.

Obchodníci se shodují, že většina nakupujících pořizuje vánoční dárky na poslední chvíli. Nákupní horečka vrcholí dva víkendy před Štědrým dnem, kdy do obchodů zavítá nejvíce zákazníků.

„Příliv zákazníků zaznamenáváme od poloviny prosince, nejsilnější jsou samozřejmě víkendy. Před Vánocemi proto navyšujeme počet prodávajících a v provozu je vždy maximum pokladen,“ sdělila Dagmar Juřičková, marketingová manažerka IKEA Brno. „Očekáváme, že lidé budou nakupovat spíše drobnosti. Stále totiž doznívá krize, kvůli které zákazníci investici do nákupu vánočních dárků podstatně více zvažují,“ doplnila.

 

TIP: Kolik stojí Vánoce u nás a ve světě?



Nával nakupujících pociťují především největší brněnská nákupní centra. „Ideální je nakupovat vánoční dárky v říjnu nebo v listopadu. V obchodech je již dostupné vánoční zboží a lidé se nemusí potýkat se zástupy dalších nakupujících,“ uvedla Martina Procházková, marketingová manažerka brněnského Avion Shopping Parku. „Největší nákupní nápor tradičně očekáváme během adventních víkendů. V těchto dnech do nákupní galerie zavítá až 120 tisíc návštěvníků denně,“ upozornil Martin Kondrát, ředitel Galerie Vaňkovka.

 

<%Anketa217%>



Mnozí zákazníci vyčkávají s většími nákupy až na zimní výprodeje, ve kterých si nejčastěji pořizují oblečení, elektroniku a nábytek. Výprodeje ve většině brněnských nákupních centrech začnou bezprostředně po Vánocích 26. prosince a potrvají až do konce února. Slevy umožňují obchodníkům prodat větší množství zboží a uvolnit tak sklady pro nové produkty.

„Před Vánocemi lidé nakupují spíše maličkosti pro své nejbližší, v povánočních výprodejích zase pořizují větší a nákladnější věci,“ uvedl Petr Hloušek, marketingový manažer nákupního centra Královo pole. „Vzhledem k ekonomickému vývoji lze letos očekávat, že lidé budou nákupy odkládat na výprodeje ještě častěji než v minulých letech,“ vysvětlil Hloušek.

-Libor Popela,Mediafax

Psali jsme:

- Vánoce začnou v obchodech začátkem října

- Vánoční dárky kupujeme dětem a rodičům, na sourozence a prarodiče zapomínáme

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články