Obchodníci s pohonnými hmotami budou muset skládat 20 milionové kauce

8. 2. 2013 – 10:42 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Obchodníci s pohonnými hmotami budou muset skládat 20 milionové kauce
Podle novely bude nutné k prodeji pohonných hmot jinde než na čerpacích stanicích živnostenské oprávnění k provozování koncesované živnosti. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Omezit daňové podvody při překupování pohonných hmot by mohlo podle koaličních poslanců Jana Kubaty (ODS), Jana Bureše (ODS) pomoci zavedení 20milionové kauce při zakládání nových distributorských společností. Návrh v pátek prošel prvním sněmovním čtením.

Novelou se nyní bude zabývat hospodářský výbor, poslanec Kubata chce během druhého čtení uspořádat i odborný seminář. Se zákonem souhlasil i opoziční zpravodaj Milan Urban (ČSSD), který konstatoval, že jde o cestu správným směrem.

Podvody za miliardy nikdo často nedohledá

Stát podle poslanců ročně přichází o pět až osm miliard korun kvůli daňovým únikům v oblasti pohonných hmot. "Princip těchto daňových úniků spočívá nejčastěji v krácení daně z přidané hodnoty při nákupu pohonných hmot z jiných členských států Evropské unie formou řetězových obchodů mezi skupinou spřízněných společností, z nichž jedna při prodeji v rámci řetězce nepřizná, respektive neuhradí příslušnou daň z přidané hodnoty na výstupu a druhá ze společností jakožto kupující od státu inkasuje odpočet daně z přidané hodnoty na vstupu," vysvětluje důvodová zpráva novely živnostenského zákona.

Během jedné dodávky si pak pohonné hmoty účelově přeprodá i několik účelově založených společností. Ty firmy, které už přiznaly daň, pak před jejím zaplacením cíleně zbankrotují, nebo jsou zrušené. "Společným znakem těchto deliktů je právě obchodování prostřednictvím účelově založených obchodních společností, které jsou v obchodech jak výše uvedeno zapojeny pouhých několik měsíců, či týdnů a poté jsou nahrazeny jinými," myslí si poslanci, podle kterých v orgánech společností sedí "bílí koně".

Poslanci proto navrhují, aby distributorské společnosti musely při svém vzniku složit 20milionovou kauci. V současnosti totiž podle předkládajících zákonodárců nemají často účelově založené firmy ani vlastní účet, všechny peníze rovnou tečou do zahraničí. "Navrhovaná kauce a ostatní opatření tento mechanismus pro potenciální pachatele prodraží tak, že jeho využívání bude 'ekonomicky' neefektivní," přibližují hlavní změnu poslanci, podle kterých podobný způsob funguje i v Maďarsku nebo ve Francii. "Kauce v žádném případě nemá za cíl komukoliv bezdůvodně bránit v podnikání ani nepřiměřeně zatěžovat," podotknul jeden z předkladatelů Jiří Rusnok (LIDEM).

Podle novely bude nutné k prodeji pohonných hmot jinde než na čerpacích stanicích živnostenské oprávnění k provozování koncesované živnosti. Zavede se tak nová živnost "Výroba a zpracování paliv a maziv a distribuce pohonných hmot", současná "Výroba a zpracování paliv a maziv" se zruší. Koncesi pro distribuci bude posuzovat celní úřad, žadatel bude muset být spolehlivý, například nebude smět mít dluhy u celníků, finanční správy nebo na zdravotním a sociálním pojištění.

Pokud návrh schválí parlament a podepíše prezident, začne platit za první den druhého měsíce po publikaci ve sbírce zákonů.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články