Od 1. ledna nastala řada změn. Co byste měli vědět?

2. 1. 2014 – 0:16 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Od 1. ledna nastala řada změn. Co byste měli vědět?
Ze všech stran slýcháme, že od 1. ledna začne platit nový občanský zákoník, to ovšem není jediná změna, která nás od Nového roku čeká. Mění se například i poplatky ve zdravotnictví, rodit se bude moct i bez přítomnosti lékaře či se zvýší důchod. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Stejně jako každý rok, i letos se od 1. ledna musíme připravit na celou řadu změn. Tou nejzásadnější, která se dotkne úplně všech, je účinnost nového občanského zákoníku. Zcela totiž nahradí zákoník z roku 1964! To ale není jediná změna, podívejte se, co vše se od 1. ledna 2014 změní.

Ze všech stran slýcháme, že od 1. ledna začne platit nový občanský zákoník, to ovšem není jediná změna, která nás od Nového roku čeká. Mění se například i poplatky ve zdravotnictví, rodit se bude moct i bez přítomnosti lékaře či se zvýší důchod.

Změny ve zdravotnictví

Poplatky

Od 1. ledna se sníží poplatek za pobyt v nemocnici. Místo současných sta korun za den pobytu, se nebude platit nic, ačkoliv vláda "odborníků" Jiřího Rusnoka se snažila prosadit poplatek 60 Kč, to ale nakonec neprošlo. Zrušení poplatku vychází z rozhodnutí Ústavního soudu, který označil stokorunový poplatek za rdousící pro seniory, děti a sociálně slabé. Zákon totiž nedefinuje, "kdy je pobyt na lůžku pouze běžnou součástí léčby a kdy jde jen o doprovodnou hotelovou službu".

V průběhu nového roku se nejspíše dočkáme i dalších redukcí zdravotnických poplatků. Rodící se koalice chce totiž zrušit všechny poplatky kromě toho za pohotovost. V průběhu roku 2014 nebo 2015 by se měly zrušit třicetikorunnové poplatky za recept a návštěvu ambulance. Politici z ČSSD, ANO a KDU-ČSL naopak i nadále chtějí zachovat poplatek za pohotovost by ovšem měl zůstat stejný, tedy 90 korun.

Porod

Nově bude umožněno rodit bez přítomnosti lékaře, pouze za přítomnosti porodní asistentky. "A to za předpokladu, že po vyšetření porodníkem bude konstatováno, že s vysokou pravděpodobností půjde o nekomplikovaný porod hlavičkou," uvedl tiskový odbor ministerstva zdravotnictví.

Odškodňování

Škoda na zdraví se podle nového občanského zákoníku nebude počítat podle tabulek, ale bude se individuálně posuzovat. Přiznané odškodnění by tak mělo být výrazně vyšší a může dosáhnout až 20 milionů korun. Bude se totiž zohledňovat i možnosti dalšího životního uplatnění.

Důchody v roce 2014

Od Nového roku se seniorům zvýší důchody, v průměru to bude o 45 korun. Základní důchod se zvýší o 10 korun na 2340 Kč a procentní výměr, který je individuální, se zvýší o 0,4 %. Navýšení důchodů se týká starobních, invalidních, vdovských i sirotčích.

Dvojí občanství

Od Nového roku budou moci mít Češi dvojí občaství. 1. ledna totiž začne platit nový zákon o státním občanství a právě ten dvojí občanství umožní. Jenže, ne všechny státy to umožní a například Češi, kteří by chtěli mít i slovenské občanství mají smůlu. Na Slovensku totiž není dvojí občanství povolené a tamní úřady budou po Češích chtít tzv. uvolnění z českého občanství.

Změny ve vězeňství

Budou zredukován počet typů věznic ze čtyř na dvě, od roku 2014 už bude jen věznice a věznice se zvýšenou ostrahou. Věznice se pak budou dělit na tři podkategorie - uzavřené, polootevřené a otevřené. O umístění v jednotlivých typech bude nově rozhodovat vězeňská služba.

Od 1. ledna se dočkají lepších podmínek i vazebně stíhání lidé. Dokčají se například častějších návštěv, telefonování domů nebo setkávání s rodinou bez kontroly vězeňské služby. Bude však k tomu nutný souhlas ředitele věznice. Vazebně stíhaný si bude moci zvolit i například samostatnou celu.

Nový občanský zákoník

Od 1. ledna 2014 vstoupí v účinnost nový občanský zákoník, zákon o obchodních korporacích, zákon o veřejných rejstřících a řada dalších doprovodných zákonů. Jde o jednu z nejzásadnějších změn soukromého práva v Česku za posledních padesát let. Změny se dotknou takřka všech občanů České republiky. Podívejte se na přehled toho nejdůležitějšího.
• Končí tabulky a limity na náhrady za smrt či ublížení na zdraví
• Nový občanský zákoník dovolí vydědit děti
• Dědění s podmínkou
• Občanský zákoník ruší nesvéprávnost
• Pracovní smlouva až po dokončení povinné školní docházky
• Vysoké pokuty pro manažery
• Společnost s ručením omezeným za korunu
• Nájemní smlouva nemusí mít písemnou formu
• Dědit mohou i prarodiče

Seriál na téma nový občanský zákoník:

- Občanský zákoník: Přehled zásadních změn, které se dotknou všech

- Předkupní právo na domy se od ledna ruší. Jak to řešit?

- Občanský zákoník mění od 1. ledna systém výplaty peněz v době trvání nemocenské

- Pozor! Občanský zákoník nově rozděluje co je nájem a pacht!

- Dědická a darovací daň se od ledna úplně ruší. Možná jen dočasně

- Nový občanský zákoník: Těšte se na úroky z úroků a skryté smluvní pokuty

- Přicházejí změny pro majitele nemovitostí, nájemce, nájemníky, i pro ty co staví, koupují, nebo hledají podnájem

- Záruka a její uplatnění podle nového občanského zákoníku

- Souhrn: Změny v katastru nemovitostí od ledna 2014

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články