Od čističek vzduchu zázraky nečekejte, provoz vyjde také draho

10. 7. 2017 – 18:00 | Spotřebitelé | red | Diskuze:

Od čističek vzduchu zázraky nečekejte, provoz vyjde také draho
Foto je pouze ilustrační | zdroj: amazon.in

Popularita čističek vzduchu mezi spotřebiteli dlouhodobě stoupá. Americká spotřebitelská organizace Consumer Reports (CR) ovšem upozorňuje, že tyto přístroje zdaleka nejsou všemocné a jejich provoz vyjde velmi draho.  

Vzduch uvnitř místnosti může být více znečištěný než venkovní ve městech. Mnozí spotřebitelé tak mnohdy sáhnou po čističce vzduchu. Očekávají, že jim udělá z vydýchaného pokoje horskou louku, často se však dostaví zklamání. CR upozorňuje, že ani ten nejkvalitnější přístroj si neporadí s prachem či šupinkami kůže, pokud už skončily v koberci.

Organizace Consumer Reports také uvádí, že vládní agentura Environmetal Protection Agency zakazuje, aby výrobci při propagaci poukazovali na neprokázané zdravotní benefity, které by měly čističky vzduchu přinášet široké veřejnosti. Jejich prospěšnost je prokázána pouze v případě lehčích alergií. Současně je třeba dodat, že čističky alergie neléčí, jen zmírňují jejich projevy.

V neposlední řadě jsou čističky vzduchu drahé nejen samy o sobě, ale za rok provozu může spotřebitel jejich cenu zaplatit ještě dvakrát. Jedná se zejména o cenu za spotřebovanou elektrickou energii. K tomu nové filtry v některých případech stojí více než polovinu pořizovací ceny přístroje.

Spotřebitelská organizace tak doporučuje spíše pravidelně větrat a vysávat podlahu. V kuchyni by pak majitel domácnosti neměl zapomínat při vaření pouštět digestoř. Spotřebitel, který není spokojený s kvalitou vzduchu ve svém bytě, by také neměl používat vonné svíčky či tyčinky nebo v místnosti kouřit.

Zdroje:
dTest, Consumer Reports

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články