Od ledna nově DPH zaplatíte i z pozemku. To může prodražit byty

1. 12. 2013 – 22:18 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Od ledna nově DPH zaplatíte i z pozemku. To může prodražit byty
Pokud zvýšení DPH u pozemků projde, logicky dojde od 1. ledna 2014 ke zdražení nových bytů. Součástí ceny bytů je totiž i poměrná cena pozemku, na kterém byt stojí. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Stejně jako v roce 2011, kdy ani v půlce prosince nebylo jasné, s jakou sazbou daní z přidané hodnoty přivítáme nový rok, se situace opakuje. Tentokrát se stále ještě neví, zda DPH u pozemků vzroste z nuly na 21 procent. Hlasovat o tomto zákonném opatření senátu mají nově zvolení poslanci.

Pokud zvýšení DPH u pozemků projde, logicky dojde od 1. ledna 2014 ke zdražení nových bytů. Součástí ceny bytů je totiž i poměrná cena pozemku, na kterém byt stojí. To by ale mohlo pomoci oživení realitního trhu na konci roku. Pravděpodobně se totiž zvýší zájem o koupi různých nemovitostí. Do karet prosincovým prodejům hrají i stále nízké úrokové sazby u hypotečních úvěrů, ale i prozatím příznivé ceny nemovitostí.

Developeři již třetím rokem za sebou mohou využít změny v DPH ve své propagační kampani na závěr roku a poděkovat státu za motiv kampaně,“ doplňuje Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Česká republika je prý Kocourkov

Není to poprvé, co se na konci roku budeme potýkat s problémy ohledně neurčitých sazeb DPH. „Považuji za naprosto nezodpovědné schvalování připravovaných zákonů navrhovaných s platností od 1. ledna 2014 prakticky na konci roku 2013. Vzhledem k tomu, že před dvěma lety tomu bylo obdobně, nebál bych se již Českou republiku označit za legislativní Kocourkov,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti EKOSPOL.

Na podzim roku 2011 nebylo jasné, zdali snížená sazba DPH bude od 1. ledna 2012 činit původních 10 procent, nebo se zvýší na 14 procent.

Tehdy to pro mnohé kupující znamenalo obrovské komplikace, protože měli hypotéky sjednány na přesné ceny a najednou hrozilo, že se tyto ceny ze dne na den změní o desítky až stovky tisíc. Pamatuji si na nájezdy doslova zdivočelých klientů, kteří ve snaze vyhnout se zvýšení ceny žádali předčasné splátky a předčasná čerpání hypotéčních úvěrů,“ vzpomíná Korec.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články