Od roku 2012 budou nové sazby DPH 14 a 20 procent

10. 3. 2011 – 18:27 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Od roku 2012 budou nové sazby DPH 14 a 20 procent
Dohoda však trvá na možnosti dobrovolného vyvedení tří procentních bodů ze sazby pojistného na důchodové pojištění do soukromých fondů, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Od počátku příštího roku budou nové sazby DPH 14 a 20 procent. Zástupci vládní koalice to uvedli po čtvrtečním jednání ve formátu K9.

Od prvního ledna roku 2013 bude platit sjednocená sazba DPH 17,5 procenta bez výjimek. Úprava DPH v příštím roce by se měla dotknout jen sazeb, položky, které jsou nyní ve snížené sazbě, v ní zůstanou i v roce příštím. Kromě potravin se to týká například knih.

Možná hledáte:

Novela a sazby DPH 2012

Úprava sazeb v roce 2012 přinese do státního rozpočtu navíc 26 až 27 miliard korun. Nižší výnos vláda očekává v roce 2013, kdy začne platit jednotná sazba DPH ve výši 17,5 procenta. "Rozdíl bude vykryt rozpočtovými úsporami," řekl premiér Petr Nečas (ODS).

Zároveň nebudou sníženy odvody na sociální pojištění o 1,8 procentního bodu, jak bylo prve plánováno. Tím se zamezí výpadku příjmů ve výši zhruba 20 miliard korun. Kromě těchto peněz vláda ušetří i na kompenzačních opatřeních, s nimiž se prve počítalo. Sleva na dítě se nebude zvyšovat o 250 korun měsíčně, ale méně. Přesné číslo vláda teprve upřesní.

S hlasováním o zákonech, které souvisejí s důchodovou reformou, vláda spojí hlasování o důvěře.

Dohoda však trvá na možnosti dobrovolného vyvedení tří procentních bodů ze sazby pojistného na důchodové pojištění do soukromých fondů. Trvá i podmínka přidání dvou procent průměrné mzdy ze svého.

Důchody se ale nebudou valorizovat od posledního čtvrtletí letošního roku, ale až od začátku roku příštího.

Hospodářská komora vítá nové plány na zvýšení DPH

"Hospodářská komora navrhovala sjednocení sazeb DPH ve výši 17 procent, ale i tento nový záměr koaličních stran považujeme za přijatelný. Jsme rádi, že bylo přihlédnuto k racionálním argumentům a naše diskuse s vládou a panem premiérem skončila tímto rozhodnutím. Je to dobré řešení pro průmysl, podnikatele i všechny občany této země," uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

DPH a kultura?

Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) je s novým koaličním návrhem na sbližování DPH spokojený, dodal ale, že i tak knihy, vstupenky nebo noviny podraží. Besser to řekl ve čtvrtečním rozhovoru na Rádiu Impuls.

Podnikatelé se podle ministra musí na změnu připravit. "Není to rána z čistého nebe, všichni se ve svém businessu i ve svém konání na ministerstvu na tyto kroky a úpravy můžeme připravit," řekl Besser.

Vládní strany se na čtvrteční schůzce dohodly, že od 1. ledna 2012 bude snížená sazba DPH ještě rok existovat ve výši 14 procent, od 1. ledna 2013 se všechny sazby bez výjimek sjednotí na 17,5 procenta.

-Jiří Táborský | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články