Odboráři dostali dotaci 80 milionů, úřady ji prošetřují

15. 6. 2011 – 8:05 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Odboráři dostali dotaci 80 milionů, úřady ji prošetřují
Hlavním důvodem je, že hlavní vizi dotace - tedy zlepšení dialogu - se nedaří příliš naplňovat, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo práce odhalilo vážné nedostatky v čerpání dotace, kterou Evropská unie přiklepla Českomoravské konfederaci odborových svazů. Dotace ve výši přes 80 milionů je určena na "posilování sociálního dialogu". Ve středečním vydání o tom informují Lidové noviny (LN).

"Poslední monitorovací zpráva byla vzhledem k zásadním chybám na straně příjemce vrácena k opravě a doplnění," potvrzuje mluvčí resortu Viktorie Plívová. Dodává, že nesouhlasí počet odpracovaných hodin na výkazech práce s rozpisem mzdových nákladů či že příjemce odstranil předdefinované vzorce v rozpise mzdových nákladů, čímž znemožnil jeho kontrolu i celé monitorovací zprávy". Odboráři tak čelí podezření, že evropské peníze používají i na jiné než původně schválené účely.

"Chci věřit tomu, že odbory tuto částku nezneužívají k financování svých politických aktivit," reagoval premiér Petr Nečas (ODS). To odbory odmítají. "Na stávku z těchto peněz nešla ani koruna. Musíme dokládat každý desetník, namítá Dušan Martinek, koordinátor projektu. Dotaci podle něj odbory využily na devět klíčových aktivit, mezi něž patří třeba vznik poradenské infolinky pro členy odborů či vznik poradenských center v krajských městech.

Paradoxní je, že hlavní vizi dotace - tedy zlepšení dialogu - se nedaří příliš naplňovat. Právě na absenci zájmu najít společnou řeč si totiž během jednání s odbory stěžoval ministr financí Miroslav Kalousek. "To posilování sociálního dialogu musíme vyhodnotit," avizuje proto Drábek, že si kvůli nesrovnalostem v čerpání dotace hodlá na projekt v příštích dnech posvítit.

-Petr Barták | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články