Ombudsman: Ať se rodiny obrátí na úřady s žádostí o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení

21. 3. 2011 – 21:28 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ombudsman: Ať se rodiny obrátí na úřady s žádostí o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení
Ombudsman: Úřady by měly začít řešit dopady úsporných opatření vlády na chudé lidi, Ilustrační foto:sxc/NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Ombudsman Pavel Varvařovský se v pondělí obrátil na krajské úřady s doporučením, jak mají u chudých lidí řešit dopady vládních úsporných opatření.

Agentuře Mediafax to řekla mluvčí ochránce veřejných práv Iva Hrazdílková s tím, že ombudsman o tom informoval i ministerstvo práce a sociálních věcí.

Kancelář veřejného ochránce práv doporučila, aby se rodiny, které dosud nepobíraly dávky pomoci v hmotné nouzi, obrátily na sociální odbory místně příslušného pověřeného obecního úřadu s žádostí o příspěvek na živobytí a o doplatek na bydlení. "Příspěvek na živobytí je opakovanou dávkou pomoci v hmotné nouzi určenou ke krytí základních životních potřeb příjemce a jeho rodiny, zejména stravy, ošacení nebo obuvi," vysvětlila Hrazdílková. Úřad bude podle ní při posuzování žádosti vycházet z příjmů, kterých rodina dosáhla ve třech měsících předcházejících měsíci, v němž žádost podala.

 

<%Anketa220%>

 

"Pokud rodina požádala o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení už v únoru 2011, měl by úřad vycházet z toho, že v únoru došlo u rodiny k podstatnému poklesu příjmů - sociální příplatek za prosinec 2010 byl vyplacen v lednu 2011 - a pro účely rozhodování o dávkách by měl vycházet pouze z příjmů, které rodina získala v únoru 2011," vysvětlila Hrazdílková. Tyto rodiny mohou podle ní zvážit rovněž podání žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc, zejména na krytí nutného jednorázového výdaje, případně na úhradu odůvodněných nákladů souvisejících se vzděláním nebo zájmovou činností dítěte.

 

Třetina českých rodin je prý chudá, kde je hranice chudoby?

Třetina českých rodin je prý chudá, kde je hranice chudoby?

 

Dvě třetiny čechů jsou milionáři - Kde je hranice bohatsví?

Dvě třetiny čechů jsou "milionáři" - Kde je hranice bohatsví?

 

Rodiny, které byly příjemci dávek pomoci v hmotné nouzi, by podle právníků Kanceláře veřejného ochránce měly na sociálním odboru svého obecního úřadu podat žádost o mimořádnou okamžitou pomoc z důvodu ohrožení sociálním vyloučením, o mimořádnou okamžitou pomoc na úhradu nezbytného jednorázového výdaje, případně o mimořádnou okamžitou pomoc ke krytí odůvodněných nákladů souvisejících se vzděláním nebo zájmovou činností dítěte. "U těchto rodin dojde až do dubna ke krácení příspěvku na živobytí, protože jeho výše je počítána z příjmů v měsíci, za nějž má být poskytnuta, a v předchozích dvou měsících. Ještě v lednu byly příjmy rodiny vyšší o sociální příplatky," řekla Hrazdílková.

 

Na co mají chudí lidé nárok

 

K řešení výpadku příjmů ochránce takto postiženým rodinám doporučuje ombudsman podat žádost o mimořádnou okamžitou pomoc – zejména mimořádnou pomoc z důvodu ohrožení osoby sociálním vyloučením. Mohou o ni současně požádat všechny společně posuzované osoby v rodině, dávka může být podle mluvčí poskytnuta až do výše 1000 korun s tím, že součet dávek poskytnutých jedné osobě nesmí v kalendářním roce překročit čtyřnásobek životního minima jednotlivce, což je 12 504 korun.

 

Státní sociální podpora v roce 2011 - na co máte nárok?

Sociální podpora 2011

 

Druhou možností, která se chudým rodinám naskýtá, je mimořádná okamžitá pomoc na úhradu nezbytného jednorázového výdaje, která se vztahuje i na výdaje na bydlení. Třetí možností je pak mimořádná okamžitá pomoc ke krytí odůvodněných nákladů souvisejících se vzděláním nebo zájmovou činností nezaopatřeného dítěte. "Tady připadá do úvahy například krytí nákladů na vzdělávání dítěte v mateřské škole, na jízdné do školy nebo stravné ve školní jídelně," řekla Hrazdílková.

-Jiří Nováček | MED

Může vás zajímat:

- Kde hrozí lidem chudoba? V Česku nejméně z celé EU

- Jak zbohatnout? Jaké jsou vlastně cesty k bohatství?

- Jak žít déle? Musíte být bohatí!

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články