Ozbrojení vojáci vtrhli v pátek večer do budovy České televize

11. 3. 2011 – 19:40 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ozbrojení vojáci vtrhli v pátek večer do budovy České televize
Vojenská policie tvrdí, že originál dokumentu je zásadní pro vyšetřování důvodného podezření ze spáchání trestného činu, Ilustrační Foto: ARMY | zdroj: NašePeníze.cz

V sídle České televize v Praze zasahují v pátek večer ozbrojení příslušníci Vojenské policie, informovala ČT. Se soudním příkazem si do budovy redakce zpravodajství přijeli pro dokumenty z kanceláře redaktora Karla Rožánka, které souvisejí s jeho reportáží o odchodu bývalého šéfa Vojenského zpravodajství.

Muži v zelených uniformách a kuklách přeskočili turnikety u vchodu a zamířili do 1. patra, kde obsadili chodbu a začali prohledávat kancelář. Čtyři příslušníci měli automatické zbraně, kukly, helmy a neprůstřelné vesty. "Vojenská policie se na základě soudního příkazu k prohlídce jiných prostor od 18.52 hodin pokouší zajistit důkazy ve věci důvodného podezření ze spáchání trestného činu ohrožení utajované informace. Důkazy se podle našich zjištění mají nacházet v jedné z kanceláří v budově zpravodajství České televize," komentoval zásah mluvčí Vojenské policie Jan Čermák.

Vedení televize dosud odmítalo dokumenty vydat kvůli ochraně informací uveřejněných ve zpravodajství.

Vojenská policie už ve čtvrtek redaktorovi ČT zamčenou kancelář zapečetila. Její příslušníci se zajímali o dokument, který měl být v roce 2007 vytvořen na ministerstvu obrany a měl souviset s nuceným odchodem bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka. Toho se týkala Rožánkova reportáž z minulého týdne.

"Vojenská policie se včera po konzultaci a po předchozí marné výzvě k vydání, místnost zabezpečila do rozhodnutí příslušných orgánů. Toto již nyní máme a momentálně jej realizujeme. Chtěl bych vyloučit informaci, že vojenská policie obsazuje Českou televizi a rozhodně neútočí na sdělovací prostředek a svobodu slova," dodal v pátek Čermák.

Vojenské policii při zásahu asistovali i příslušníci republikové policie. "Byli jsme přizváni do České televize k zjištění oprávněnosti vstupu Vojenské policie do objektu České televize. Zjistili jsme, že je vše v souladu se zákonem," uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Zhruba po hodině ozbrojenci budovu televize opustili. Jejich kolegové ale kancelář prohledávali ještě před 22. hodinou.

ČT oznámila, že se kvůli zásahu obrátí přímo na premiéra Petra Nečase (ODS). Mluvčí vlády Jan Osúch se v pátek odmítl k zásahu vyjádřit a odkázal na rezort obrany. Ani vyjádření ministerstva obrany se ale získat nepodařilo.

"Zásah v ČT je naprosto nepřiměřený k tomu, co chtějí policisté získat," citoval server Novinky.cz předsedu sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Františka Bublana (ČSSD). Zásah odsoudil i úřadující předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. "Apeluji na premiéra Nečase, aby v případě, že se ze strany Vojenské policie prokáže jakékoliv porušení zákona, vyvodil okamžitou politickou odpovědnost a neprodleně odvolal ministra obrany Alexandra Vondru. Podobná demonstrace síly státní moci, prostřednictvím zakuklených komand se samopaly, je nepřijatelná a sociální demokracie ji jednoznačně odsuzuje," uvedl Sobotka.

Ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John poslal krátké prohlášení. "Nechápu, že byla pečetěna kancelář redaktora ČT. Jde spíš o nepatřičný zlozvyk, jak z dob vojny. Trestní řád tuto situaci nezná. Opět se potvrzuje, že je třeba vznik Generální inspekce, která bude kultivovat práci i Vojenské policie, v souladu s trestním řádem ČR," vzkázal John.

Mluvčí Vojenské policie Čermák už ve čtvrtek oznámil, že policisté začali případ prověřovat s podezřením na spáchání trestného činu ohrožení utajované informace. ČT ale s odvoláním na dostupné informace tvrdí, že listina, pro kterou si Vojenská policie přišla, byla odtajněna a není tak dále klasifikována jako utajovaná informace.

"Česká televize nemá informaci o tom, že by se v kanceláři Karla Rožánka nacházela listina důležitá pro trestní řízení, a to ani v souvislosti s odvysílanou reportáží, či dokonce její originál. V této kanceláři však mohou být další důvěrné listiny týkající se nezávislého televizního zpravodajství, ochrany zdrojů apod. Také z těchto důvodů odmítá, aby si kdokoliv do takové kanceláře mohl přijít a svévolně ji prohledávat," uvedla ČT ve svém stanovisku.

Generální ředitel ČT také požádal příslušné orgány, aby postup Vojenské policie prověřily s tím, že má vážné pochybnosti o jeho zákonnosti. Česká televize se v pátek dopoledne kvůli čtvrtečnímu postupu Vojenské policie obrátila na ministra obrany. Zároveň uvedla, že se proti pokračování dle jejího názoru neoprávněných zásahů do činnosti nezávislého zpravodajství bude bránit všemi dostupnými právními prostředky. Janeček upozornil i na fakt, že ČT nebylo doručeno jakékoliv rozhodnutí příslušného orgánu nebo například výzva k vydání věci. Současně jí nebyl oznámen jakýkoliv zákaz vstupu do zapečetěné kanceláře.

Tři pracovníci z Velitelství ochranné služby Vojenské policie Praha ve čtvrtek požádali redakci ČT o vysvětlení. "Nejprve šli za ředitelem zpravodajství. Chtěli, aby televize vydala tajné materiály, které kolega Rožánek získal. Konkrétně jde o složku vytvořenou na ministerstvu obrany v roce 2007, která vedla k odchodu bývalého ředitele vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka," citovaly Hospodářské noviny mluvčího televize Ladislava Štichu. Když policisté dokument nedostali, zapečetili Rožánkovu kancelář. "Protože redaktor nebyl v té době přítomen, přikročili vojenští policisté k zabezpečení vstupu do jeho kanceláře tak, aby zabránili možnému vynesení dokumentu, který se tam má nalézat," uvedl v oficiálním vyjádření mluvčí Vojenské policie Čermák.

Vojenská policie tvrdí, že originál dokumentu je zásadní pro vyšetřování důvodného podezření ze spáchání trestného činu ohrožení utajované skutečnosti. Čermák uvedl, že požadovanou listinu získali při návštěvě televize 7. března od jednoho z editorů, byla to ale pouze kopie.

Krejčík skončil v čele vojenské tajné služby po třech letech v roce 2007. Tvrdí, že musel skončit, když začala rozvědka rozkrývat korupci na ministerstvu obrany.

-Václav Kozák, Luboš Kavka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články