Petr Nečas: Máme dvě možnosti, šetřit, nebo se zadlužovat

20. 9. 2010 – 20:51 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Petr Nečas: Máme dvě možnosti, šetřit, nebo se zadlužovat
Žádná ze současných koaličních stran neslibovala, že bude možné různým skupinám obyvatelstva přidávat | zdroj: NašePeníze.cz

Žádná z reforem nebo úspor ve státním rozpočtu by neměla šanci, pokud by ji nepodpořil premiér. Petr Nečas jde do boje o finance nás všech rozhodně.

Nebál se oznámit chystané škrty před komunálními volbami a je připraven čelit i demonstracím. S odbory je ochoten jednat, velké ústupky ale nechystá.

 

TIP: Nečas: Většina lidí nutnost reforem pochopí

 

Čekal jste po ohlášení úsporných opatření takovou vlnu nevole?

Lidé se ve volbách vyslovili pro odpovědnou rozpočtovou politiku. Žádná ze současných koaličních stran neslibovala, že bude možné různým skupinám obyvatelstva přidávat. Upozorňovali jsme na nutnost škrtů a selhali bychom, kdybychom je nedokázali prosadit. Po dvou měsících tedy především naplňujeme náš program. Ano, věděl jsem, že nám část veřejnosti tleskat nebude. Snažím se ale trpělivě jednat s odbory a veřejnosti vysvětlovat, že máme na výběr ze dvou variant: buď teď šetřit a zajistit do budoucna udržitelné podmínky pro rozpočet a především pro obyvatele, nebo se dál zadlužovat a přichystat pro všechny v blízké budoucnosti zásadní problém. Nešlo by potom o desetiprocentní úspory, ale třeba třicetiprocentní, nebo dokonce padesátiprocentní.

 

<%Anketa184%>



Není chystaná změna platů státních zaměstnanců tak trochu unáhlená?


Stěžejní je snížení objemu mezd v celé veřejné správě o 10 procent. O změně tarifů s odbory jednáme. Nasměrování je určitě správné. Potřebujeme lidi finančně ohodnotit podle schopností a odvedené práce. Současný systém odměňování na úkor všech ostatních důležitých parametrů zohledňoval především počet odpracovaných let. Tady ale vidím prostor pro hledání kompromisu s odbory. Návrh pana ministra Drábka jako zbrklý nebo neuvážený nehodnotím, ale připouštím možné úpravy.

Není chyba, že kolem plánovaného snížení mezd je stále tolik nejasností?

Nepamatuji žádnou vládu, která by tak otevřeně informovala o všech jednáních s odbory a o každém svém kroku. Samozřejmě v okamžiku, kdy schválíme konečnou podobu nových tarifních tabulek, budeme veřejnost podrobně informovat. Do té doby se budou v novinách objevovat kusé informace a dohady. Tomu ale zabránit nelze. Je to přirozené.

- Více na Profit.cz

Kam dál?

- Vytáhnou nás reformy z louže?

- Správná penzijní reforma? To se ukáže až za desítky let

- Ekonom Tomáš Sedláček: Aby mohlo být líp, musí být hůř

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články