Pivovar Staropramen zdraží od listopadu točené pivo

26. 10. 2010 – 21:22 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pivovar Staropramen zdraží od listopadu točené pivo
Velká část pivovarů – včetně největších jako je Prazdroj a Staropramen – zdražila naposled od letošního ledna, Foto:Staropramen | zdroj: NašePeníze.cz

Dvojka na trhu pivovarů, Staropramen, zdraží točené pivo v průměru o 50 haléřů. Ceny lahvového zatím zůstávají stejné, uvedl v úterý server iHNed.cz.

Staropramen tak zdraží od příštího týdne sudové pivo v průměru o 4,5 procenta.

Staropramen je po značkách ze skupiny K Brewery druhým, kdo v průběhu roku ceny piva zvedl. Paradoxně zatím neohlásil zdražení lídr trhu Plzeňský Prazdroj, který „upravoval“ ceny dosud jako první. A na jehož reakci čekal vždy celý pivovarnický trh.

Staropramen zdůvodňuje nynější zdražení růstem cen surovin a nákladů. Především energií a ječmene.

„Ale i vybraných komodit ovlivňujících ceny obalů a nedávno také distribučních nákladů z důvodů omezení nákladní dopravy v Praze, kde máme pivovar a musíme nyní využívat delší distribuční trasy a hradit také vyšší částky za mýtné,“ uvedl mluvčí skupiny Pavel Barvík.

Od října už zdražila s odkazem na zvýšené náklady i sedmička regionálních pivovarů ze skupiny K Brewery. Také v průměru o 4,5 procent.

Velká část pivovarů – včetně největších jako je Prazdroj a Staropramen – zdražila naposled od letošního ledna. Zhruba o padesátník a až korunu za lahev – kvůli letos zvýšené spotřební dani a DPH.

Do zvyšování cen piva se ale pivovary letos příliš nehrnou. Dramaticky – meziročně zatím až o 12 procent – totiž klesá letošní spotřeba. Tak velký propad tuzemské pivovary v novodobé historii ještě nezažily. Na celkovém propadu se podílí především právě největší pivovarnické skupiny – Prazdroj, Staropramen, Heineken a Budvar tvoří totiž až 80 procent celého trhu. Zdražením tedy riskují další pokles prodeje.

Budějovický Budvar zdražovat nebude, minimálně ne letos. V reakci na zdražování pivovaru Staropramen to v úterý Mediafaxu řekl Petr Samec, PR manažer Budvaru.

"V dohledné době ceny měnit nebudeme," řekl Samec. Nevyloučil však zvýšení cen v roce 2011. "Bude se to odvíjet od růstu cen vstupů," vysvětlil manažer.

Plzeňský Prazdroj odmítá v současné době komentovat cenovou politiku v souvislosti s chystaným zdražením piva, které oznámila společnost Pivovary Staropramen.  "Poslední změnu cen jsme provedli v lednu 2010, kdy jsme byli nuceni promítnout do cen zvýšenou spotřební daň a vyšší sazbu daně z přidané hodnoty. Tato změna cen negativně ovlivnila spotřebu piva, jak je běžné při zvyšování daní," řekl mluvčí Jiří Mareček. "Monitorujeme situaci na trhu, v tuto chvíli nebudeme otázku cen komentovat," dodal mluvčí.

-David Vandrovec,Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články