Plánujete dítě? Na porodné radši zapomeňte!

5. 4. 2013 – 18:07 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Plánujete dítě? Na porodné radši zapomeňte!
O porodné se žádá na úřadě práce. Formulář lze najít na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Čekáte miminko a myslíte si, že za porodné si pořídíte kočárek? Máte smůlu. Tato dávka, která se roky vyplácela paušálně, doznala v poslední době výrazných změn. Získat ji mohou jen lidé s nižšími příjmy.

Od ledna roku 2012 má nárok na porodné jen ta domácnost, kde příjmy obou partnerů nepřesahují 2,4násobek životního minima, což je 18 504 korun. Matka samoživitelka nesmí pro získání nároku na porodné překročit hranici čistého měsíčního příjmu 11 712 korun.

Čistý měsíční příjem se počítá jako průměr platu za poslední čtvrtletí před podáním žádosti o porodné. Počítá se do něj ale také nemocenská nebo sociální dávky, například podpora v nezaměstnanosti nebo důchody.

Porodné ve výši 13 tisíc korun lze navíc získat jen při narození prvního dítěte. Pokud se narodila vícerčata, výše příspěvku je stanovena na 19 500 korun, bez ohledu na to, kolik dětí se narodilo.

O porodné se žádá na úřadě práce. Formulář lze najít na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí, nebo můžete jít přímo na formulář.

S sebou na úřad je třeba vzít rodný list dítěte, svůj občanský průkaz a kromě žádosti o porodné také doklad o výši čtvrtletního příjmu.

Porodné mohou rodiče získat pouze na prvního potomka, můžou o něj zažádat do roku od narození dítěte.

Příspěvek může získat i otec dítěte, pokud matka zemře, nebo člověk, který převezme do trvalé péče dítě mladší než jeden rok a nahradí péči rodičů.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články