Platební karta je dobrý sluha, špatný pán

21. 11. 2008 – 10:01 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Platební karta je dobrý sluha, špatný pán
Platební karty, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Platební karta nám usnadňuje život a šetří peníze. Placení kartou je snadné není zatíženo poplatkem a vybrat z bankomatu vlastní banky je násobně levnější než udělat totéž na pobočce. Když ovšem nebudou klienti obezřetní, může být zároveň platební karta slabým místem. Rizika by se dala rozdělit do dvou základních skupin – ztráta či krádež platební karty a podvody u bankomatu.


Jako majitelé platební karty se u své banky informujte o postupu při její ztrátě. Každá banka má jiné podmínky a totéž platí i o samotných kartách, takže neexistuje jednotný postup.

Zákon 124/2002 Sb. o platebním styku ani žádný jiný zákon speciálně neupravuje tuto problematiku. V zásadě platí, že odpovědnost za neautorizované transakce nese držitel karty a to do doby, než ztrátu oznámí bance (záznam o nahlášení ztráty či odcizení platební karty) a i poté nese klient na svých bedrech určitou spoluúčast (motivace k obezřetnému zacházení s kartou).

V sazebníku bank je nutné se podívat, kolik stojí blokace karty (znemožnění veškerých on-line transakcí), stoplistace (mezinárodní seznam karet, které nesmějí být použity – týká se embosovaných karet) či její dočasné omezení, aby pak klient nebyl nemile překvapen. Tyto operace jsou podle druhu karty a úkonu zpoplatněny v řádech stovek korun. Ihned po zjištění musí klient bance nahlásit ztrátu karty a to na klientskou linku či speciální call centrum. Čísla jsou uvedena na zadní straně karty (což je v tomto případě k ničemu), takže doporučuji si je na začátku přepsat například do mobilu.

Proti zneužití platební karty se lze připojistit. Kromě náhrady škody, pojištění kryje i výše zmíněné poplatky za blokaci (stoplistaci). Pojistné by mělo být sjednáno v úměře k limitu platební karty. Ani více, ani méně. Některé lepší karty mají pojištění automaticky zahrnuto v ceně. Základní věcí je být obezřetný a nezapisovat si PIN na platební kartu či jinam do peněženky. V minulém roce narostl počet podvodů při výběru z bankomatu. Pokud jde o tzv. skimming (zkopírování informací a bezpečnostních kódů z karty), je proto nutné u bankomatu dodržovat určité zásady. Především při zadávání PIN si zakrýt klávesnici druhou rukou, zkontrolovat pečlivě otvor na karty a při jakémkoliv podezření nepokračovat, nenechat si od nikoho radit, nepřerušovat transakci, vyhýbat se špatně osvětleným bankomatům či nevybírat v době, kdy se kolem pohybují podezřelé osoby. Při odchodu si pečlivě zkontrolovat vybranou hotovost i kartu. Skimmovací zařízení mohou být opravdu důmyslná. Panel může napodobovat svislou stěnu bankomatu a minikamera může být umístěna v liště nad klávesnicí. Překrytý může být i vodorovný panel s falešnou klávesnicí. Opatrnosti není nikdy dost.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články