Platy manažerů státních firem mají být veřejné. Jsou nehorázné, říkají lidé

9. 3. 2010 – 12:10 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Platy manažerů státních firem mají být veřejné. Jsou nehorázné, říkají lidé
Lidé chtějí znát příjem šéfů státních firem, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Platy a odměny manažerů státních a polostátních firem, na které si chce posvítit vláda, jsou zjevně trnem v oku i drtivé většině lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti SANEP.

Téměř absolutní většina respondentů se domnívá, že platy a odměny manažerů státních a polostátních firem jsou neúměrně vysoké a měly by být okamžitě sníženy. Většina české veřejnosti rovněž požaduje zveřejnění platů a odměn manažerů státních firem.

V souhrnu 90,8 % dotázaných je toho názoru, že platy a odměny některých manažerů státních firem, jako jsou např. ČEZ, České aerolinie, LetištěPraha , Lesy České republiky, ČEPRO, České dráhy atd., jsou neúměrně vysoké.

 

Půlmilionový měsíční plat a luxusní auto za místo ve ztrátové firmě

 

Za tento masový názor téměř absolutní většiny české veřejnosti může bezesporu i např. médii zmiňovaný půlmilionový měsíční plat generálního ředitele Českých drah a jeho luxusní vůz s masážními sedačkami za více než 3,5 milionu korun.

S okamžitým snížením platů a odměn manažerů státních firem vyjádřilo souhrnem souhlas 91,3 % dotázaných. Pro celkovou revizi a přehodnocení odměňování a honorování manažerů ve službách státních firem je pak 94 % respondentů.

 

<%Anketa49%>

 

Platy českých manažerů mají mít úrpoveň německých kolegů

 

Podporu návrhu ministra financí Eduarda Janoty, který v rámci úsporných opatření hodlá upravit platy a odměny manažerů státních firem na úroveň jejich německých kolegů, vyjádřilo v průzkumu 83,9 % dotázaných.

Médii často zmiňované statisícové platy některých manažerů státních a polostátních firem jsou zasloužené podle minoritních 6,4 % dotázaných.

Většina dotázaných (71,1 %) je však opačného názoru. Pro zveřejnění platů a odměn všech manažerů státních firem se pak souhrnem vyslovilo 81,9 % dotázaných.

Celkově lze tedy ze získaných údajů vyvodit, že medializované mnohasettisícové platy a v některých případech i mnohamiliónové odměnyněkterých manažerů státních a polostátních firem jsou téměř absolutní většinou české veřejnosti kritizovány a jsou vnímány jako neúměrně vysoké.

Jako podstatný pak lze vnímat většinový požadavek na zveřejnění platů a odměn manažerů státních a polostátních firem a na jejich okamžité snížení.
 

Kam dál?

- Manažeři velkých firem přiznali své platy, kolik bere šéf ČEZu, nebo České pošty?

- Platy státních zaměstnanců: Mnozí vydělávají více než prezident

- Platy v únoru mírně rostly, kde platí nejlépe?

- Práce v zahraničí: Jaké profese chtějí v okolních zemích?

- V roce 2009 se práce hledala opravdu těžko, platy ale rostly

 

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články