Platy tuzemských manažerů loni příliš nerostly, kolik vydělávají hlavy velkých firem?

3. 5. 2011 – 13:08 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Platy tuzemských manažerů loni příliš nerostly, kolik vydělávají hlavy velkých firem?
Nejlépe byl na tom výkonný ředitel NWR Klaus-Dieter Beck. Ten byl loni z hlediska příjmů absolutním vítězem mezi manažery, Foto: Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

Manažeři velkých společností podnikajících v Česku jsou obvykle nejlépe placené osobnostii tuzemska. Jejich příjmy daleko přesahují plat prezidenta. Podle MF Dnes však loňské příjmy až na vyjímky manažerům nerostly, někde dokonce klesaly.

Podle dnešní MF DNES patří mezi vyjímky manažerů, kterým platy rostly například Adrian Sarbu (spolumajitel TV Nova), Martin Roman (předseda představenstva ČEZ) nebo šéf Komerční banky Henri Bonnet. Ti si loni na odměnách a platech rozdělili více než v roce 2009.

Většina z dvanácti firem, které MF DNES zkoumala podle výročních zpráv společností si pohoršila. Největší pokles platů a odměn byl u pěti členů vrcholového vedení Unipetrolu. Celkový peněžní příjem dosáhl u všech pěti členů dohromady 27 milionů korun, což znamená oproti roku 2009 pokles o více než 16 milionů (třicet sedm procent). Šetřilo se také v České spořitelně, Telefónice či developerské ECM uvedla MF DNES.

Někde odměny rekordně rostly

V Komerční bance se podle deníku výplata odměn představenstvu téměř o deset procent zvýšila. Generální ředitel a předseda představenstva Bonnet si loni přišel na 11 milionů korun, ještě o osm set tisíc korun více inkasoval Didier Colin.

"Vyšší bonusy se ve srovnání s rokem 2009 vyskytovaly zejména ve finančním sektoru, kontrolingu a v prodeji. Přesnější by bylo spíše mluvit o návratu k úrovni před finanční krizí," říká Petr Boldiš, konzultant společnosti Mercer, která celosvětově radí v odměňování lidí. Podle něj firmy zásadním způsobem nemění výši cílového bonusu, spíše zpřesňují nastavení kritérií pro jejich výplatu a definují náročnější cíle.
ČEZ držel stejné odměny, přidal si Sarbu z Novy doplnil deník MF DNES.

106 milionů korun si vydělal za lonský rok rumunský šéf CETV, která ovládá televizi NOVA. Celkem mu za rok narostl příjem o 42 procent uvedl MF DNES.

Nejlépe byl na tom výkonný ředitel NWR Klaus-Dieter Beck. Ten byl loni z hlediska příjmů absolutním vítězem mezi manažery všech firem pražské burzy. Celková hodnota Beckových odměn dosáhla 6,6 milionu eur, což v aktuálním kurzu obnáší asi 159 milionů korun spočítal deník.

TIP z roku 2010: Platy státních zaměstnanců: Mnozí vydělávají více než prezident

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články